ИЗРАЕЛСКИ ВОЈНИ РЕЗЕРВИСТИ МАСОВНО ЗБОГ ПРЕМИЈЕРА ОДБИЈАУ ПОСЛУШНОСТ И НЕ ОДАЗИВАЈУ СЕ НА ПОЗИВЕ! ПОДРЖАЛИ ИХ БИВШИ ШЕФОВИ МОСАДА

Око 10.000 резервиста Израелских одбрамбених снага одбило је даљу службу и неће се више одазивати на позове, саопштили су на конференцији за новинаре и тиме се придружили више од 1.000 резервиста РВ који су то исто најавили у петак 21.07.2023. године.

Њих је подржала група бивших шефова ИДФ, израелске полиције, Мосада и Шин Бета подржала је одлуку у писму које је у суботу послато премијеру Бењамину Нетањахуу.

Сматрамо вас одговорним за тежак ударац ИДФ-а и безбедности Израела“, написали су Нетањахуу.

„Израелска влада у вашем руководству унапређује законе док потпуно игнорише штету по израелску демократију.“ Резервисте је такође бранио бивши начелник генералштаба ИД Гади Ајзенкот који је рекао да они нису одбијаоци. Он је такође рекао да криви Нетанијахуа за ситуацију и додао да резервисти имају право да престану да се добровољно јављају за службу.

Ово је промена у односу на раније ове недеље када је он, заједно са колегама бившим шефовима ИДФ Бенијем Ганцем и Габијем Ашкеназијем, дао изјаву у којој је позвао резервисте да не испуњавају своју претњу да престану да се појављују у служби.
Раније ове недеље ИДФ је објавио саопштење да је упркос протестима резервиста војска и даље спремна за рат, али је медији Н12 у суботу увече пренео да је начелник Генералштаба ИДФ рекао да ће, ако се усвоји закон о разумности, спремност војске бити значајно нарушена у року од 48 сати.

У светлу ситуације, Вала је известио да ће се Нетањаху и Халеви састати у недељу како би разговарали о том питању.

Ситуација је слична оној која је била у марту када је навела министра одбране Јоава Галанта да позове владу да заустави закон из бриге за безбедност Израела. Изјава је навела Нетањахуа да отпусти Галанта, али је он касније повукао своју одлуку позивајући се на безбедност земље.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *