ИЗРАЕЛ ОТКАЗАО ПРОДАЈУ ТЕНКОВА MERKAVA ЗБОГ РАТА У ГАЗИ

Договор о продаји стотина израелскаих тенкова Европи отказан је због одлуке да се повећа број оклопних снага.

“Израел је отказао планирани извоз стотина борбених тенкова Merkava страним војскама, укључујући и европске, због рата у Гази”, наводи се у издању Cacalist.

Реч је о тенковима Merkava, које није користила израелска војска, замењене су новијим верзијама, а планиране су за продају. Одлуку о обустави извоза донело је Министарство одбране након преговора уз учешће страних купаца.

“Стране су биле на ивици да заврше историјски договор за први извоз израелских тенкова вредних десетине милиона долара”, указује издање.

Претпостављало се да ће неименована европска држава купити више од 200 тенкова Merkava Mk-2/3 модификација. Један број посматрача је веровао да би тенкови на крају могли да заврше на украјинској територији. Међутим, сада све спекулације остају део историје.

Одлука, да се пониште извозни послови, донета је пре рата у Гази и оправдана је у светлу одлучујуће улоге коју оклопне снаге играју у копненој кампањи”, наведено је у издању позивајући се на изворе у службама безбедности Израела.

После одлуке да обустави извоз, израелска војска је одмах приступио стварању оклопног батаљона резервиста и неколико десетина тенкова.

“Сада није време да се растајемо од тенкова, посебно када постоји велика вероватноћа да ће у будућности бити потребно још. Стари тенкови се усавршавају и прилагођавају оперативним потребама израелске војске”, изјавио је за издање један од војних званичника.

Према његовим речима, од почетка рата у Гази, односно за само месец и по дана, одбрамбена индустрија земље произвела је око 85 јединица опреме, укључујући тенкове, оклопне транспортере Eitan и Namer. Пре тога, војно-индустријски комплекс је производио око стотину оклопних возила годишње.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *