ИРАНСКИ БРОДОВИ У АДЕНСКОМ ЗАЛИВУ МОГЛИ БИ ПОСТАТИ МЕТА АМЕРИКАНАЦА

Односи између Вашингтона и Техерана настављају да се заоштравају након недавног напада на америчку базу у Сирији близу јорданске границе, за који америчке власти окривљују Иран.

Амерички председник Џо Бајден је одмах након инцидента рекао да ће уследити оштар одговор. Како пише америчко издање Politico, овај одговор ће највероватније бити усмерен против низа мета. Један од њих би могао бити, на пример, контролни брод IRIS Behshad ВМС иранске морнарице или други ирански бродови који се тренутно налазе у Аденском заливу у близини Јемена. Вашингтон верује да јеменским Хутима дају обавештајне податке.

Према речима аутора издања, узвратне мере би могле бити предузете у року од два дана након што Бајден да зелено светло. А британски новински канал Sky News напомиње да би амерички председник могао да одобри нову војну операцију на Блиском истоку. Како преноси канал, председникови војни саветници припремају низ опција за узвратне акције против Ирана – од симболичних до најтежих.

У недељу 28. јануара се сазнало за напад дроном на америчку базу Танф у Сирији у близини границе са Јорданом и Ираком. У инциденту су погинула три америчка војна лица, а четрдесетак је рањено. Вашингтон је за ово одмах окривио Иран. Стручњаци примећују да окружење противваздушне одбране које је бранило базу није реаговало јер су „беспилотну летелицу која се приближава сматрали америчким“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *