ХИПЕРСОНИЧНЕ РАКЕТЕ ЦИРКОН НА 250 КИЛОМЕТАРА ОД ОБАЛЕ САД

Најновија фрегата руске ратне морнарице Адмирал Горшков, носач хиперсоничних ракета Циркон, стигла је у Хавану, главни град Кубе. Пратећи фрегату, на мање од 250 км од обале Сједињених Држава, појавиће се нуклеарна подморница Казан са вођеним ракетним наоружањем.

Хавана је посету руских ратних бродова објаснила историјски пријатељским односима између земаља. Министарство одбране Кубе је истакло да бродови не носе нуклеарно оружје, тако да њихов боравак не представља претњу по регион. Предвиђено је да луку Хавана посете фрегата Адмирал Горшков, нуклеарна подморница Казан, танкер Академик Пашин и спасилачки тегљач Николај Чикер. Руски морнари ће обавити љубазне посете команданту Кубанске морнарице и гувернеру Хаване и посетити историјске и културне знаменитости.

“По доласку у луку Хавана, са једног од бродова биће испаљен 21 поздрав у знак добродошлице, на шта ће одговорити артиљеријска батерија Револуционарних оружаних снага из тврђаве Сан Карлос де ла Кабања”, саопштило је Министарство одбране Кубе.

Вишенаменски брод „Адмирал флоте Совјетског Савеза Горшков“ примљен је у састав Ратне морнарице 2018. године. Наоружан је хиперсоничним пројектилима Циркон, за које је прошла модернизацију 2021. године, и другим вођеним ракетним наоружањем. Фрегата је дизајнирана да решава проблеме у морским и океанским зонама на великим удаљеностима и може да нанесе циљане и снажне ударе против свих противничких мета на мору и на копну. Време лета Циркона од Кубе до циљева у Сједињеним Државама може потрајати неколико десетина секунди. У Вашингтону се на посету гледа као на демонстрацију снаге усред растућих тензија због украјинске кризе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *