ЕТИОПИЈА ДОБИЛА РУСКЕ ЛОВЦЕ СУ-30К

Етиопија је примила у употребу руске борбене авионе Су-30, а церемонија увођења прва два авиона у састав Ратног ваздухопловства ове земље одржана је у уторак, 16. јануара 2024.

Како је саопштило Министарство одбране, Етиопско ваздухопловство добило је прву серију руских ловаца Су-30 „прве генерације“. Како пише блог bmpd, реч је о бившим ловцима Су-30К индијског ратног ваздухопловства, произведеним у Русији и испорученим у количини од 18 примерака у периоду 1997-1999. године. Ово је такозвани „прелазни модел” за развојни програм „индијске” верзије авиона Су-30МКИ.

Foto X, የኢትዮጵያ አየር ኃይል Ye-Ītyōṗṗyā āyer ḫayili

Индија је 2007. године вратила Русији свих 18 авиона Су-30К у замену за “чистокрвне” ловце Су-30МКИ. У 2011. години сви авиони су превезени из Индије у Белорусију у 558. фабрику за ремонт авиона у Барановичима, где су ускладиштени ради даље препродаје.

Ангола је 2013. године купила 12 бивших индијских ловаца Су-30К са испоруком 2017. године након модификација и поправки које су извршене у Белорусији. Пропао је покушај да се преосталих шест авиона прода истој Анголи. Али, судећи по информацијама које су се појавиле, ипак их је купила Етиопија. За сада нема информација о овом уговору, па се не може рећи када ће Ваздухопловство ове земље добити преостала четири авиона.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *