DEFENSE NEWS: “НЕОПХОДНО УЗЕТИ У ОБЗИР УСЛОВНЕ ГУБИТКЕ РУСКЕ АВИЈАЦИЈЕ”, ВИДЕО

У позадини стварних губитака Ваздушно космичких снага Русије у авионима, они исцрпљују свој радни век, што треба узети у обзир приликом процене борбеног потенцијала руске авијације.

Сада је укупан број ловаца нешто испод 75% од предратног нивоа. Међутим, потребно је узети у обзир условне губитке који настају због чињенице да авион акумулира више сати лета него што је планирано, што смањује његов радни век”, пишу у америчком издању Defense News.

Према речима аутора, ове године Ваздушно космичке снаге Русије ће условно изгубити око 60 авиона због њихове прекомерне употребе, што је еквивалентно 26 нових летелица. У међувремену, годишње се купује само око 20 Су-30/34/35.

Према његовим речима, Русија је почела да активно користи планирајуће бомбе великог домета, што је омогућило смањење просечног трајања борбених налета и смањење наводно убрзаног исцрпљивања ресурса. Али отприлике половина тактичких авиона је старија од 30 година, па стога крај њиховог деловање није далек.

“Процењује се да је просечан преостали животни век авиона мањи од 20% за МиГ-31 и 35% за Су-27”, пишу у издању.

Како напомиње аутор, МиГ-29 уопште нису укључени у сукоб и не обављају мисије ваздушне патроле. С обзиром на њихову старост, ови авиони могу бити или неупотребљиве или у резерви – „због недостатка модернизације и старости, у суштини су авиони на папиру“.

Указује се да Украјина треба да убрза разградњу руске авијације. С обзиром на недостатак муниције за ПВО, неопходно је извршити нападе на ваздушне базе, а F-16, који ће ускоро стићи, мора бити коришћени за ваздушну борбу, одвраћајући руске авионе од дејства по копненим циљевима.

“Русија се ослања на око 300 авиона Су-30/34/35 за своје операције изнад Украјине, укључујући „испоруку“ изузетно разорних планирајућих бомби. Са стратешког становишта, уништавање ових руских најновијих авиона имаће највећи утицај на способност извођења удара”, тврди аутор.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *