ВИЈЕТНАМ БИ ПОСЛЕ ПЕТ ДЕЦЕНИЈА ОД ЗАВРШЕТКА РАТА У ИНДОКИНИ, МОГАО ДА КУПИ АМЕРИЧКЕ БОРБЕНЕ АВИОНЕ

foto Lockheed Martin

После скоро 50 година од завршетка Вијетнамског рата, једног од најтежиш које су Сједињене Државе водиле у двадесетом веку, постоји могућност да Вијетнамци уђу у процес набавке борбених авиона F-16, које би испоручила компанија Lockheed Martin, ако претходно иста добије сагласност Стејт департмента.

Током шездесетих и седамдесетих година прошлог века, Оружане снаге Сједињених Држава водиле су један од најтрауматичнијих сукоба у својој историји, који се завршио потпуним поразом њеног савезника у тој области, Републиком Вијетнам (Јужни Вијетнам), од стране Демократске Републике Вијетнам (Северни Вијетнам), што је довело до потпуног слома вишедеценијских односа између Ханоја и Вашингтона.

Јужновијетнамски пилот поред авиона Ф-5А фридом фајтер (Không lực Việt Nam Cộng hòa, KLVNCH)

Након пада Сајгона у априлу 1975. године и каснијег распуштања јужновијетнамског ратног ваздухопловства, нова држава је преузела тада веома модерне борбене авионе Northrop  F-5A/B Freedom Fighter, F-5E/F Tiger-II и Cessna A-37 Dragonfly, који ће деловати без икакве техничке помоћи САД, годинама. Док су у исто време Вијетнамци, наставили да се опремају авионима тадашњег Савеза Совјетских Социјалистичких Република (СССР), а касније и његове наследнице Русије.

Вијетнам има у свом поседу три транспортна авиона Airbus C-295 (Không quân nhân dân Việt Nam)

Tренутно ваздухопловство Вијетнама практично има само авионе совјетског и руског порекла, који у случају борбених авиона укупно има 12 Сухој Су-27, 35 Су-30 и 34 старих Су-22, које сада планира да модернизује модерном технологијом коју Сједињене Државе испоручују својим савезницима, посебно са авиона F-16.

Данас, ваздухопловство Вијетнама од авиона западне производње тренутно има транспортне авионе, шпанске производње Aeronáuticas Sociedad Anónima (CASA, сада Airbus Defence & Space), C-212 и C-295.

Као прелиминарна фаза за могући долазак више авиона западне производње, 2021. године добијено је овлашћење за куповину најмање три авиона за обуку Beechcraft (група Textron Aviation) T-6 Texan II у Сједињеним Државама, иако о овом нема даљих вести, нити има било каквих доказа о испоруци ових авиона.

Сада, са све већим приближавањем Ханоја и Вашингтона у позадини кинеског експанзионизма, државе која се граничи са Вијетнамом, а са којом је Вијетнам ратовао 1979. године, после посете америчког председника Џоа Бајдена Ханоју овог септембра, сарадња је почела да јача савез између обе земље. Тај савез разматра снабдевање Вијетнама важним одбрамбених система.

Тако би, према Ројтерсу, који се позива на два извора „блиска овој ствари“, ово би укључивало продају борбених авиона F-16 ваздухопловству Вијетнама.

Уколико продаја буде потврђена, то би био важан „квалитативни скок“ за вијетнамско ваздухопловство, посебно ако се ради о новопроизведеним авионима, F-16C/D Block 70 Viper, који се производе у новој Lockheed Martin фабрици у Гринвилу (Јужна Каролина).

USDoD, USAF

„Имамо веома продуктиван и обећавајући безбедносни однос с Вијетнамцима, и видимо њихово интересовање за неке од америчких система, посебно за све што им може помоћи да боље надгледају свој поморски домен, можда транспортне авионе и друге платформе”, рекао је Ројтерсу члан Бајденове администрације.

Амерички циљ се фокусира на два фронта: јачање војних способности Вијетнама, који има територијалне спорове, укључујући инциденте, с Кином, посебно у Јужном кинеском мору, и истовремено смањење његових зависних односа, посебно у области одбране, с Русијом.

Ипак, према Ројтерсу, Вашингтон је спреман да Ханоју, поред овлашћења за набавку авиона, одобри и финансијске олакшице које ће му омогућити да стекне ове војне системе који су наводно изнад економских могућности Вијетнама.