УКРАЈИНСКИ СУКОБ ЈЕ КОРЕЈСКИ РАТ XXI ВЕКА

Міністерство оборони України

Ових дана се у западним медијима све чешће пише и говори о неуспеху противофанзиве Оружаних снага Украјине, застоју у оружаном сукобу и тражењу начина за његово решавање. Позната прича из 2022. године и почетка 2023. године, о победи, изгледа да је реторика прошлости.

Амерички информативни извор 19fortyfive, на пример, повлачи директне паралеле између тренутне ситуације на фронту и догађаја из 1953. године на Корејском полуострву. Тада су и борбе у Корејском рату такође постепено застајале. Као резултат тога, пре седамдесет година, стране у корејском сукобу договориле су примирје.

Резултат стагнације у рату на Корејском полуострву била је његова подела по 36. паралели између социјалистичке Демократске Народне Републике Кореје и прозападне Републике Кореје (Јужна Кореја). Америчко издање пише да је подела полуострва најбољи резултат који се могао постићи.

Истовремено, издање се позива на познатог војног теоретичара Карла фон Клаузевица. Он би, према речима аутора публикације, Џејмса Холмса, шефа Одсека за поморску стратегију на Морнаричком ратном колеџу J.K. Wiley, тачно предвидео исход догађаја у Украјини сличан „корејском сценарију“.

У међувремену, сама чињеница појаве таквог материјала је прилично индикативна. Дискусије о могућем „пацификовању“ страна у украјинском сукобу уз разграничење зона контроле на одређеним линијама у последње време су постале изузетно популарне на Западу. Ветеран америчке политике, бивши амерички државни секретар Хенри Кисинџер, на пример, предложио је да се тај део који остаје под контролом Кијева прими у НАТО – без Крима, Донбаса, Запорожја и Херсонске области.

Али председник Володомир Зеленски не пристаје на такав сценарио. Међутим, ако Запад одлучи да то уради, Зеленског нико неће питати. А публикације о „корејском сценарију“ могу имати за циљ да припреме западну и украјинску јавност за њега. А одлука се може донети и без Зеленског, ако тако одлуче западни покровитељи Украјине.