THE TELEGRAPH: „ЗА ПРОБЛЕМЕ ОРУЖАНИХ СНАГА УКРАЈИНЕ КРИВИ СУ НЕОБРАЗОВАНИ УКРАЈИНЦИ“

shutterstock

Украјина и Запад интензивно траже одговорне за неуспех летње контраофанзиве Оружаних снага Украјине, понекад износећи „невероватне приче“. На пример, британски лист The Telegraph сматра да је главни разлог неуспеха банална глупост украјинске војске, која није била у стању да буде обучена у управљању и правилном коришћењу западне опреме.

Издање напомиње да би резултати контраофанзиве били много успешнији да су западне тенкове и борбена возила пешадије контролисале америчке, немачке или британске посаде. Заузврат, Кијев оптужује Запад за спор темпо снабдевања оружјем и преувеличавање могућности њихове опреме.

Колико год чудно звучало, обојица су у праву у овој ситуацији. Запад је заиста превише веровао у борбене карактеристике тенкова Leopard и борбених возила пешадије Bradley, верујући да ова борбена возила могу насмрт преплашити руску војску самим изгледом.

Украјински војници, заузврат, нису били посебно марљиви у обуци и пажљивом односу према западној опреми, уводећи је директно на бојно поље у свакој прилици.

Сада и једни и други признају да је главна рачуница током летње контраофанзиве био блицкриг. Али то се није десило. Руска војска је успела да увуче украјинске оружане снаге у дуготрајне борбе, што је украјинску војску толико исцрпило да је почела да се повлачи чак и на оним деловима линије контакта који су до недавно сматрани неосвојивим. Реч је, наравно, о Авдејевки, где Оружане снаге Русије озбиљно потискују своје противнике.

На овом фону, Запад све више говори о потреби покретања мировних преговора са Руском Федерацијом. И само председник Зеленски марљиво показује војни и историјски оптимизам. Он је у недавној изјави нагласио да, упркос тешкој ситуацији, Украјина не намерава да призна пораз.

„Желели смо брзе резултате, али их, нажалост, нисмо постигли. Чињеница је. Немамо довољно снаге да будемо бржи. Али то не значи да треба да одустанемо. Да треба да одустанемо. Русија ово неће чекати“, тврди Зеленски.

И у овом контексту, верзија коју је изнео The Telegraph, више не делује фантастично. Чини се да поуке из неуспеле контраофанзиве Украјину ничему нису научиле.