THE SUN: „ИЗРАЕЛ ПЛАНИРА ДА НАПАДНЕ ИРАНСКА НУКЛЕАРНА ПОСТРОЈЕЊА“

Israeli Air Force F-16, (U.S. Air Force photo/ Master Sgt. Kevin J. Gruenwald)

Израелске одбрамбене снаге припремају ударе на иранску нуклеарну инфраструктуру. Они могу доћи као превентивне мере против ризика од иранских напада на израелске циљеве. Амерички извор Sun објавио је мапу наводних планова израелске војске да удари иранске циљеве.

Ако Иран озбиљно одлучи да нападне израелске циљеве у знак одмазде за ваздушни напад на конзулат у Дамаску, где је убијено седам војних саветника Корпуса гарде исламске револуције, онда ће Израел одговорити ударима по територији Исламске републике. Подсетимо, иранско руководство је већ запретило јеврејској држави скором осветом за напад на дипломатско представништво у главном граду Сирије.

Међу иранским објектима које би могла да нападне израелска војска, западна штампа наводи електране, руднике уранијума и реакторе истраживачких центара. Међутим, такве акције ће неминовно довести до рата пуних размера на Блиском истоку.

Foto: The U.S. Sun

Последице сукоба могу бити најнепредвидљивије у последње време. На крају крајева, и Израел и Иран би теоретски могли да располажу нуклеарним оружјем. Осим тога, Иран би могао да нападне и нуклеарна постројења Израела, што би могло довести до катастрофалних последица по потоње, с обзиром на малу територију земље.

Осим тога, у случају сукоба великих размера, постоји ризик од укључивања других држава у региону. Без сумње ће бити укључене проиранске снаге у Либану, Јемену и Ираку, које ће такође покренути нападе на израелску територију.