ТЕНКОВИ Т-90М КОРИСТЕ НОВЕ ГРАНАТЕ ТЕЉНИК

принтскрин телеграм

Руски тенкови Т-90М у зони борбених дејстава добили су нове гранате за уништавање пешадије. Главнокомандујући Копнене војске генерал армије Олег Саљуков говорио је о употреби муниције под називом „Тељник”.

Посаде руских тенкова Т-90М у зони дејства за уништавање украјинске пешадије користе нове експлозивне гранате 3ВОФ128 „Тељник”. Ова муниција, такође названа муниција за фрагментацију шрапнела или муниција за фрагментацију снопа, омогућава да се противничка пешадија покрије готовом подмуницијом након детонације у ваздуху.

“За повећање ефикасности борбе против људства непријатеља, тенкови Т-90М користе нове високоексплозивне гранате „Телник“ са готовим подмуницијом и ваздушном детонацијом на датој тачки путање”, рекао је Саљуков у интервјуу за лист Краснаја звезда.

Мултифункционални пројектил 3ВОФ128 „Тељник“ налази се у наоружању само тенкова Т-90М „Прорив“, јер је за његову употребу потребна одговарајућа опрема. Комплетан систем изгледа овако: тенковски балистички рачунар прилагођен новом типу сачме и њеној балистици, јединица за уношење информација у саму муницију, уређај за повезивање и 3ВОФ128 пројектил фрагментационог типа. Пројектил приликом испаљивања, детонира изнад објекта дејства у ваздуху.

Како је наведено, ефикасност употребе „Тељника” у погледу пешадије је 6-8 пута ефикаснија од стандардног 3ОФ26 високоексплозивног пројектила. Када се детонира, пројектил избацује 5,4 кг фрагмената и готових елемената, који конусом покривају захваћено подручје. Пројектил има обрисе и масу стандардног тенковског пројектила ЗОФ26.