СВЕ УКРАЈИНСКЕ ВАЗДУШНО-ЈУРИШНЕ БРИГАДЕ РАЗВРСТАНЕ СУ У 7. АРМИЈСКИ КОРПУС И СТАВЉЕНЕ ПОД ЈЕДИНСТВЕНУ КОМАНДУ

Міністерство оборони України

Ваздушно-јуришне јединице Украјине окупљене су у један армијски корпус, у који је уврштена и команда Ваздушно-десантних снага, којој су потчињене све бригаде. Украјинска штампа извештава о преформирању јединица позивајући се на бившег председника Украјине Петра Порошенка.

У Оружаним снагама Украјине појавио се још један армијски корпус, који је добио број или нумерацију 7, који обједињује све јединице ваздушно-десантних снага. Наводно, у састав корпуса су ушле: команда десантних снага, 25. ваздушно-десантна бригада, 46. ваздушно-десантна бригада, 71. јегерска бригада, 77. ваздушно-десантна бригада, 78. ваздушно-десантна бригада, 80. ваздушно-десантна бригада, 81. аеромобилна бригада, 82. ваздушно-јуришна бригада, 95. ваздушно-јуришна бригада и 148. артиљеријска бригада.

Истовремено, 7. армијски корпус нема посебну тенковску бригаду и принуђен је да се ослања на тенковске чете из састава десантно-јуришних бригада. Вреди напоменути да Оружане снаге Украјине већ имају два армијска корпуса – 9. и 10., који су учествовали у летњој противофанзиви.

Смисао преформатирања десантно-јуришних јединица Украјине још није јасан, није познато када су се организациони догађаји одиграли. Данас се јединице украјинских ваздушно-десантних снага користе као обичне пешадијске јединице, од почетка сукоба, Генералштаб Оружаних снага Украјине није извео ниједан ваздушни напад. Можда команда Оружаних снага Украјине планира да пошаље корпус на један од праваца, иако је ова опција мало вероватна, све горе наведене бригаде се боре у различитим правцима и њихово прераспоређивање прети да ослаби одбрану Оружаних снага Украјине.

Генерално, још ништа није јасно, али нови 7. десантно-јуришни армијски корпус појавио се у саставу Оружаних снага Украјине.