ШВАЈЦАРСКА И АУСТРИЈА СЕ ПРИДРУЖУЈУ ЕВРОПСКОМ ПРОЈЕКТУ ПВО КОРИСТЕЋИ ИЗРАЕЛСКИ АРОУ-3 (ARROW-3)

USDoD

Неутралне чланице које нису чланице НАТО кажу да њихово учешће у Иницијативи Скај Шилд (Sky Shield), створеној као одговор на руску инвазију на Украјину, неће подразумевати умешаност у оружани сукоб.

Швајцарска планира да учествује у пројекту противваздухопловне одбране широм Европе који је покренут као одговор на Руски напад на Украјину, саопштили су званичници у уторак.

Ова алпска земља је друга неутрална држава после Аустрије која је наговестила своју намеру да се придружи Европској иницијативи Скај Шилд коју је Немачка покренула прошле године.

Швајцарска министарка одбране Вајола Амерд (Viola Amherd) и њен аустријски колега потписаће меморандум о разумевању на састанку у петак 7. јула 2023. године у Берну са немачким колегом Борисом Писторијусом (Boris Pistorius).

Европску иницијативу Скај Шилд, или ЕССИ (ESSI), предложио је немачки канцелар Олаф Шолц у августу прошле године као средство за удруживање напора континента да се одбрани од могућих напада авионима или ракетама.

Он ће допунити постојеће системе ПВО које је успоставила НАТО алијанса, чије Аустрија и Швајцарска нису чланице.

Две земље су јасно ставиле до знања да придруживање иницијативи неће подразумевати учешће у међународним војним сукобима.

До сада се пријавило 17 других земаља, укључујући Немачку, Велику Британију и Шведску.

Француска је критиковала пројекат зато што кључни елементи — израелски систем Ароу-3 (Arrow-3) и амерички систем Патриот — потичу ван Европе.