ШВАЈЦАРЦИ НЕ ДОЗВОЉАВАЈУ ИЗВОЗ СВОГ НАОУРУЖАЊА У УКРАЈИНУ И ДРУГЕ РАТОМ ЗАХВАЋЕНЕ ЗЕМЉЕ

Shutterstock

Швајцарска неће дозволити поновни извоз националног оружја у друге земље. Одговарајућу одлуку донео је велики дом парламента (Савезна скупштина) – Национални савет.

Раније је мало веће швајцарског парламента – Веће кантона – предложило да се дозволи слање војне опреме и наоружања зараћеним земљама ако те земље бране свој територијални интегритет. Наговештај је био јасно везан за украјински сукоб.

Међутим, Велико веће није подржало ову иницијативу. За иницијативу малог већа гласало је само 48 посланика, а против 135 посланика.

Занимљиво је да је швајцарски парламент раније одобрио одлуку да швајцарске оружане снаге повуку из употребе 25 тенкова Leopard 2. Купац тенкова биће немачка компанија Rheinmetall. Компанија тврди да не купује тенкове за Украјину, већ за себе. Из тог разлога је Швајцарска дозволила поновни извоз тенкова.

Швајцарска је и даље једна од ретких европских земаља које још нису укључене у процес испоруке војне опреме и наоружања Украјини. Суочена са притиском САД и НАТО, Швајцарска на неки начин и даље настоји да одржи своју традицију неутралности.