СУКОБИ У СЕНЦИ: Саудијски Ф-15 против иранског Ф-4 фантома! Један заборављени иницидент ирачко-иранског рата

Foto: Printscreen Youtube

Тог шестог јуна далеке 1984 године, два саудијска ловца Ф-15 над персијским заливом у краћем окршају на небу оборили су један ирански Ф-4 Фантом, а други тешко оштетили.

Инцидент се догодио у тренутку када су две заливске државе водиле крвав и жесток рат у мочварном делу у делти реке Шат ел Араба.

Саудијска Арабија је дуго сматрала да су воде унутар линије повучене отприлике по средини Персијског залива унутар њене територије. Најмање три нафтна танкера погодила су ирански авиони унутар ове линије током текуће рунде узвратних напада у скоро већ тада четири године старом Заливском рату.

Саудијски пилоти су летели на америчким Ф-15 и имали су помоћ од америчких авиона танкера и осматрачких авиона Е-3 Сентри, саопштили су били тада званичници Саудијске Арабије и Сједињених Држава.

Саудијски радио је објавио вест о инциденту у отвореној изјави, наводећи да је једна „ваздушна мета“ која је кренула ка обали оборена у 12.33. по локалном времену 5:33 ЕДТ након упада у саудијски ваздушни простор.

Истовремено, Министарство одбране је саопштило да се у Саудијску Арабију шаљу три додатна осматрачка авиона типа Авакс.

Foto: Printscreen Youtube

Саудијски амбасадор у Вашингтону, принц Бандар бин Султан, који је и сам био пилот борбеног авиона, рекао је тада: „Наш суверенитет је нарушен и ми смо реаговали, као што смо све време говорили, дефанзивно.

Како је дошло до окршаја

Тада неименовани блискоисточни дипломата је рекао да се ваздушна борба догодила у саудијском ваздушном простору у близини острва по имену Ал Арабија, око 60 миља североисточно од Џубаила. Саудијски авиони су пресрели иранске авионе док су се спремали да нападну два брода која су пловила и оборили их пројектилима, рекао је он тада.

Саудијски Ф15 укључени у данашњу пуцњаву, а који су били наоружани америчким ракетама АИМ9Л са топлотним трагањем, очигледно су били део извиђачке групе која је патролирала заливом унутар линије коју је наметнула Саудијска Арабија. Извори из Пентагона рекли су да су амерички КЦ10 у употреби за пуњење патролних авиона од петка.

Два саудијска авиона Ф-15 која су учествовала у инциденту лансирали су по једну ракету ваздух-ваздух АИМ-9Л са ИЦ бојевом главом на иранске летелице Ф-4 Фантом , које су полетеле из ваздухопловне базе Бушер на западној обали Ирана и упутила се ка месту у Персијском заливу где су претходно погођена два брода танкера.

Новинска агенција саудијске владе саопштила је да је летелица оборена након „занемаривања упозорења да се врати назад“.

Убрзо после тога, Иран је послао још 11 Ф-4 који су примећени на радару. Као одговор, Саудијска Арабија је подигла још 11 Ф-15 у ваздух. После кратког сукоба, ирански пилоти су прекинули, акцију, а Саудијци су се вратили, рекао је дипломата.

Амерички званичници и блискоисточне дипломате рекли су да је летећи танкер Сједињених Држава напунио гориво у два саудијска авиона док су били у патроли пре борбе у ваздуху, док је амерички осматрачки авион AWACS пружио информације које су саудијским ловцима омогућиле да пронађу иранске авионе.

Блискоисточни дипломата је рекао да су саудијске ваздухопловне снаге, које су тада имале 61 Ф-15, почеле да лете непрекидним дневним ваздушним патролама након што је ваздушни танкер КЦ-10 америчког ваздухопловства стигао.

У овом краткотрајном обрачуну иранци су имали двојицу погинулих поручника Хомајуна Хекматија и официра за авионско наоружање Сеједа Сируса Каримија. Посада другог оштећеног Ф-4, успела да принудно слети на аеродром Киш у Ирану, али авион није могао да се поправи и врати у оперативну функцију па је отписан.