ШТА ЈЕ ДО САД ПОЗНАТО О РУШЕЊУ ЈЕДНЕ ОД ВЕЋИХ ХИДРОЕЛЕКТРАНА НА ДЊЕПРУ: Ниво воде расте, река носи све испред себе! Почела евакуација

У уторак рано ујутро око 3.10 сати по московском времену експлодирала је и разнета хидроелектрана Нова Каховка на доњем току реке Дњепар. Украјина и Русија међусобно се оптужују да су главни кривици за катастрофу епских размера.

Док букти медијски рат на Твитеру и Телеграму много тога није јасно.

Са чиме је разорена хидроелектрана?

Руски извори тврде у првој верзији да је кориштена модификована ракета која се лансира из вишецевног бацача ракета БМ-30 Смерч, украјинска верзија „Ољка 2“, а према другој, која није ни потврђена, али ни демантована, британска крстарећа ракета Стром Шедоу. Руска страна у прилог ове тврдње показује и снимак украјинског гранатирања у преподневним сатима када је брана била разнета.

Украјина са друге стране тврди да је Русија рано јутрос активирањем експлозива разнела брану Нова Каховка из које су почели да истичу милиони кубних метара воде.

Шта је разрушено.

Оно што је познато на брани од 3,2 км која има зид висине 30 метара да је урушено било прво 11, па 14 од укупно 28 пропуста на самој брани. Руски извори тврде да се брана под налетом воде и даље сама урушава.

Површинске мерне станице су урушене, а ниво воде расте, већ сад у поједним насељима и градовима се попео на 5 м. Најкритичније је у Новој Каховки где је процењено да ће водостај достићи висину од чак 10 м.

Такође руски извори наводе и да су наредна 72 часа најкритичнија и да ће велики део десне обале Дњепра, када се гледа према Црно мору или леви од правца Црног мора бити под водом.

Међу првима је било евакуисано више од 300 становника уз реку Дњепар, а и украјинска војска која се налазила на средини острва на реци Депар су чамцима евакуисала уз руског артиљеријског гађање док су чамцима бежали од водене стихије. Три оперативне групе спасилаца Министарства за ванредне ситуације упућене су у Нову Каховку, Холају Пристан и Аљошку. Власти Херсонске области позвале су да буду спремне за евакуацију становника приморских насеља у случају погоршања ситуације. Све активности у случају такве потребе се спроводе.

Комплекс хидроелектрана на Дњепру

Каховска Хидроелектрана је укључена у каскаду хидроелектрана на Дњепру (Кијев, Каневска, Кременчугска, Дњепроџержинска, Дњепровска и Каховска). Комплетна комплекс грађен је од 1965, а све је завршено било средином 1970-их. Разрушена хидроелектрана је шести, доњи степен каскаде. Налази се испод других хидроелектрана дуж реке Дњепар и 5 км од Нове Каховке.