СРБИЈА ОД КИНЕ КУПУЈЕ КИНЕСКУ ВЕРЗИЈУ РАКЕТНОГ СИСТЕМА ТОР-М1?! ТРАЧ ИЛИ ИСТИНА? ЧЕКА ЛИ НАС ИСТА ПРИЧА КАО И СА ФК-3

Кинески ПВО систем поново у Србији?! На друштвеним мрежама пре свега Телеграму, али и неформалним каналима на Јутјубу проширила се вест да је Војска Србије нови купац кинеског ПВО система HQ-17 AE!

За сада званичне потврде о томе нема, али нагађања која су се појавила наводе да је навнофо дговор пао још раније знатно пре Сајма наоружања “Партнер 2023”, али да су на њему конкретизовани сви договори о овом послу.

Званичних потврда из Министарства одбране Србије о томе за сада нема.

FOTO: Andrej Mlakar/TV Front

Идентични случај је био ономад и са ФК-3 када је набављан 2019. и када се о томе спекулисало и када је све априла 2022. постало реалност а систем стигао у Србију.

Према још непотврђеним информацијама РВ и ПВО купили су наводно три батерије овог ПВО система. Али званичне потврде о томе за сада нема. тако да све остаје нагађање.

Истина Србија је наручила била три ракетне батерије ПВО система ФК-3 који би требали да постану центри за одбрану великих градова попут Ниша и Новог Сада. Сада се наводе и неки лаки ПВО системи из Кине.

Све је и даље по велом тајне и нагађања, а да ли је то тако остаје да се види, с обзиром да још две ракетне батерије система ФК-3 из Кине нису испоручени.

За сада поменути HQ-17 AE се појавио на “Партнеру 2023”, али као макета на штанду China National Precision Machinery import and export corporation. Сви који су посетили Сајам и халу 4 где су своје производе излагали кинеске одбрамбене компаније могли су да виде широку палету кинеских ПВО система међу којима је била и макетач увеног ФК-3.

FOTO: Andrej Mlakar/TV Front

Према опису који је дала у свом проспекту China National Precision Machinery import and export corporation HQ-17 AE спада у ПВО системе малог домета нове генерације. Овај ПВО систем намењен је за гађање различитих нисколетећих циљева као што су летелице са фиксним крилима, наоружани борбени и транспортни хеликоптери, беспилотне летелице, дронови, крстареће ракете, тактичке ракете ваздух-ваздух и планирајуће и вођене авио бомбе,

Ракетни систем постављен је на возило велике мобилности који је комбиновао добру маневарбилности и брзо померање са једне на другу тачку.

HQ-17 AE намењен је за блиску ПВО и заштиту трупа на терену приликом марша или базирања, односно концентрације, као и подршку у офанзивним и дефанзивним операцијама. Такође овај ракетни систем може се користити као кључна тачка противваздухопловне одбране за многе тачке и мете у борбеној зони.

Возило опремљено овим ПВО системом може да се користи као поптуно аутономни борбени систем у склопу заштите ПВО трупа као и могућност лансирања за време марша. Способност нишањења и гађања више циљева. Брза реакција и лансирање ракете у интервалима, мала зона минималне даљине лансирања и веома високо време пресретања.

Овај ракетни систем има уграђене јаке ометаче. Возило има велику способност кретања по различитим теренима. Такође систем има опцију једноставне уградње и флексибилне конфигурације што омогућава брзу попуну овог ПВО ракетног система.

Што се тиче пресретања за овај ракетни систем дати су следећи подаци према каталогу :

Пресретање по даљини:

1,5-15 км против летелица које немају стелт карактеристике;

1,5 – 9 км против летелица са стелт карактеристикама;

1.5- 8 км против ракета

Пресртање по висни:

0,01-8 км против летелица које не поседују стелт карактеристике;

0,01 -6 км против летелица које поседују стелт карактеристике,

0,01-5 км против ракета.

Систем вођења код овог система је радио командни.

Вероватноћа погађања циља првом ракетом износи 0,85 против авиона, а 0,8 против ракета.

Свако возило располаже са по четири ракете, које могу да пресрећу четири мете.

Максимална брзина кретања возила је 25 км на час.

БОснову ватрену једницу чини ракетна батерија коју чини једно командно возило и четири борбена који укупно одједном може да лансира 16 ракета.

У саставу једне ракетне батерије налазе се и 4 возила за транспорт и претвоар ракета, једна покретна механичарска радионица, возило за снабдевање енергијом, једна радионица за проверу исправности ракета, једна станица за одржаваер ракета и возило за калибрацију.

Током 1990-их прошлог века Народна ослободилачка војска је набавила руски систем Гаунтлет 9К331М1 Тор-М1 / СА-15Ц. Кинески извори наводе да број СА-15 износио око 25 система, распоређених у 31. и 38. армијској групи.

Тор М-2

Тор М-1/2 је самоходни ракетни систем ПВО, који спада у категорију најасавременијих ПВО система у свету. Намењен је за деловање против авиона, хеликоптера, дронова, крстарећих ракета, прецизне муниције и балистичких ракета. Развијен је био у Совјетском Савезу под ознаком 9К330. Систем је од раних серија после распада СССР-а усавршила руска војска и направила веерзију ТОР -М2.

Модернизована верзија ТОР -М2 носи ознаку 9к332 која носи ракету 9М331 и има нови радар, минималног домета до 1 км. Ракета приликом лансирања има масу од 167 кг, дужине је 3,5 м и максималне брзине вођења од 2,8 маха. Ракета користећи командно навођење и радарски контролисани близински упаљач, може да изводи маневре оптерећења до 30 Г и да се користи против циљева који лете брзином до 2 маха. Максимални домет ракете је 12 км по даљини а по висини минимални је 100 ,м. По видини минимални домет је 10 м, а максимални 6.000 м. Вероватноћа поготка је 95 одсто.