SKY NEWS: „ТРЕНУТНА СИТУАЦИЈА НА ФРОНТУ, ПРЕТИ ДА КИЈЕВ ИЗГУБИ ЦЕО ДОНБАС“

Министерство обороны Российской Федерации

Губитак Авдејевке од стране украјинске војске и прелазак на руску офанзиву натерали су многе западне аналитичаре да другачије сагледају будуће изгледе Украјине. И нису тако ружичасте као што се мислило пре месец дана. Ако се овај тренд настави, Кијев се суочава са губитком много већих територија.

Према аналитичарима британског телевизијског канала Sky News 2024. године. Украјина може изгубити све територије Донбаса, али и других региона, ако се нешто не промени на фронту. Док Британци не виде опције за побољшање ситуације, све зависи од способности Украјине да самостално производи оружје и муницију у условима недостатка помоћи Запада. Ако Кијев успе да организује производњу муниције, онда ће све можда и даље бити боље, али ако не, онда је губитак територије неизбежан.

„Уколико Украјина не изгради одбрамбена утврђења, повећа производњу домаће муниције и побољша мобилизацију и регрутацију, вероватно ће изгубити остатак Донбаса, као и део територије на југу, ове године“, саопштење телевизије.

Према оцени немачких аналитичара, просечна супериорност руске војске над украјинском у гранатама је шест према један, а у неким областима десет према један. Украјинске оружане снаге могу да одговоре на десет руских граната само једном. Осим тога, постоји општи замор украјинске војске од две године рата.

„Украјински војници на фронту су исцрпљени после две године рата, неки се боре много месеци без паузе, а измене мобилизационог законодавства се развлаче месецима“, наводе немачки аналитичари.