СЕВЕРНА ФЛОТА ПРОСЛАВИЛА 290. РОЂЕНДАН: Чувари Арктика и Атланског океана

Фото: Принтскрин Јутјуб

На данашњи дан пре 290 година 1. јуна далеке 1733 у војној луци у Арханглеску основана је Северна флота, намењена за чување северних морских граница руске империје.

Флота је била стационирана на Белом мору и на полуострву Кола, одакле је покривала комплетни север до Арктика.

Од 1. јуна 1933. фолта је пребазирана у Мурманск, где је и сада налази команда и већи део овог флотног састава најјачег и најангажованијег дела Морнарице Руске Федерације, који од рата у Украјини добија све већу и запажену улогу, а то се посебно односи на подморничарску флоту која чини најбројнији део састава Северне флоте.

Што се тиче површинског наоружања Северна флота располаже капиталним бродовима крстарицом на нукеларни погон класе Киров, ту су ракетне фрегате посебно једна која је наоружана хиперзвучним ракетама „Циркон“.

Међутим, главни потенцијал Северне флоте је нуекларно наоружање и балистичке ракете које се лансирају са подморница, ту су још и нападне нукеларно подморнице носачи крстарећих ракета. Улгавном се ради о новим подморницама стратешким класа Бореј и нападним Јасен.

Од фебруара 2022. године, Северна флота са значајним бројем трупа и снага учествује у специјалној војној операцији. Више од пет хиљада војника награђено је државним наградама, 12 – титулом Хероја Русије. 200. одвојена моторизована бригада Северне флоте добила је 27. априла почасно име „Гарде“ за масовно херојство и храброст, храброст и храброст исказану у борбеним дејствима за одбрану Отаџбине.