Састанак министра Вучевића са министром одбране Кипра Јоргаласом

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић састао се данас са министром одбране Републике Кипар Михалисом Јоргаласом у оквиру званичне посете Републици Кипар.

Након свечаног дочека уз почасни строј Националне гарде Кипра и интонирање химни, уследио је тет-а-тет разговор министара Вучевића и Јоргаласа, а затим и састанак делегација које предводе. Дочеку и састанцима присуствовао је и командант Националне гарде Кипра генерал-потпуковник Демокрит Зервакис.

ФОТО Министарство одбране Србије

Министар Вучевић, у обраћању након састанка, изразио је захвалност министру одбране Републике Кипар на гостопримству и конструктивним разговорима.

– Република Србија високо цени принципијелан став Републике Кипар када је реч о непризнавању нелегалне и самопроглашене независности наше јужне покрајине Косова и Метохије. Наше две земље, поред блискости и пријатељства између наша два народа, деле позицију у односу на неопходност доследног поштовања принципа међународног права. Током данашњих разговора имали смо прилику да разменимо гледишта у вези са актуелним безбедносним питањима у Европи и свету, а нарочито о нашој покрајини Косову и Метохији, Кипру и Блиском истоку – истакао је министар Вучевић и додао да је на састанку било речи и о импликацијама сукоба између Русије и Украјине на безбедносну ситуацију у овом делу света.

Том приликом, министар одбране Србије рекао је да је ниво сарадње у области одбране две земље на високом нивоу, али и да види простор за њено даље унапређење у домену војно-војне и војноекономске сарадње.

– Континуитет наших интензивних контаката на нивоу министарстава одбране у претходном периоду ствара снажну основу за реализацију наших намера. Србија ће наставити да се залаже за мирно и свеобухватно решавање кипарског питања у складу са Повељом Уједињених нација, а припадници Министарства одбране и Војске Србије наставиће да се предано и професионално ангажују у оквиру мултинационалне операције УН (UNFICYP) – рекао је министар Вучевић и позвао министра одбране Републике Кипар да посети нашу земљу.

Министар Јоргалас пожелео је добродошлицу и истакао дуготрајне и јаке везе пријатељства и сарадње између две државе.

– Сигуран сам да ће наши разговори и консултације продубити одбрамбену и војну сарадњу у блиској будућности. Имали смо веома садржајан дијалог о бројним питањима од заједничког интереса, од наше билатералне сарадње до релевантних регионалних, безбедносних питања, укључујући безбедносну ситуацију на Кипру и на Западном Балкану – рекао је министар одбране Јоргалас.Министар одбране Републике Кипар рекао је да је задовољан сарадњом две земље у области одбране и безбедности.

– Наше две земље одржавају сарадњу дугу читаву деценију у области наоружања. Одбрамбена индустрија Србије пружила је вредну подршку нашим оружаним снагама. Ова сарадња се заснива на међусобном поверењу и доприноси нашим укупним билатералним односима. Сутра ћемо имати прилику да обиђемо нашу последњу набавку из Србије, артиљеријски систем НОРА – истакао је министар одбране Републике Кипар.

Како је нагласио министар Јоргалас, на данашњем састанку било је речи и о питањима од заједничког интереса две земље.

– Министар Вучевић ме је информисао о најновијим дешавањима на северу Косова и Метохије. С пажњом пратимо најновија дешавања на Косову и Метохији. Недавни сукоби између полиције и етничких Срба у тој области, који су изазвани покушајима Приштине да насилно приступи општинским зградама, извор су велике забринутости. Позивамо на деескалацију и наставак учешћа у конструктивном дијалогу предвођеном од стране Европске уније. Дозволите ми да истакнем да Кипар остаје при свом принципијелном ставу о непризнавању једностраног проглашења независности Косова – рекао је министар одбране Јоргалас и додао да су принципи суверенитета и територијалног интегритета неотуђиви и неоспорни.

Током данашњег сусрета, министри одбране разменили су ставове и мишљења поводом актуелне политичко-безбедносне ситуације у свету и изразили наду да ће у периоду који предстоји бити видљиви конкретни резултати на пољу унапређења сарадње између наших држава.