САД ПРИПРЕМА НОВИ ПАКЕТ ПОМОЋИ УКРАЈИНИ

принтскрин јутјуб 155mm projectiles of the Ukrainian military. Photo credits: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

САД ће ускоро представити нови пакет војне помоћи Украјини. Секретар за штампу Беле куће Карин Жан Пјер најавила је пакет током брифинга у понедељак, 2. октобра. Ова помоћ ће показати сталну подршку Сједињених Држава Украјини.

„Ово је наша порука Путину. Председник САД створио је коалицију од више од 50 земаља. Он је пружио помоћ за подршку Украјини. Окупили смо више од 140 земаља да осудимо инвазију Русије на Украјину. Украјина иза себе има јаку, веома јаку међународну коалицију. А ако Путин мисли да може да издржи дуже него ми, вара се“, нагласио је Жан-Пјер.

Секретар за штампу Беле куће приметио је да ће Сједињене Државе ускоро одобрити још један пакет помоћи Украјини како би демонстрирали „сталну подршку Америке храбром народу Украјине“.

Вредност и садржај новог пакета помоћи и рок његовог доласка тренутно нису познати.

Како је раније објављено, Пентагон има још 5,2 милијарде долара средстава за помоћ у одбрани Украјине.

Ово је отприлике 12% од укупно 43,9 милијарди долара одбрамбене помоћи коју су Сједињене Државе пружиле од руске инвазије у фебруару 2022. године.