САД ОДОБРИЛЕ ПРОДАЈУ ПРОЈЕКТИЛА ФРАНЦУСКОЈ И ШВЕДСКОЈ

U.S. Marine Corps photo by MCIPAC Combat Camera Lance Cpl. Sean M. Evans

Стејт департмент одобрио је продају преко 1.500 пројектила АГМ-114Р2 Хелфајер (AGM-114R2 Hellfire) Француској и до 250 ракета АМРААМ (AMRAAM) Шведској.

Процењена продаја Француској од 203 милиона долара укључује техничку помоћ, подршку за интеграцију и друге повезане логистичке и програмске елементе подршке.

„Предложена продаја ће побољшати способност Француске да се суочи са садашњим и будућим претњама изградњом својих дугорочних одбрамбених капацитета за одбрану свог суверенитета и територијалног интегритета како би испунила своје националне одбрамбене захтеве“, саопштила је Агенција за безбедносну и одбрамбену сарадњу.

У међувремену, Стејт департмент је такође одобрио продају до 250 напредних ракета ваздух-ваздух средњег домета (АМРААМ) Шведској.

Процењена продаја од 605 милиона долара укључује до шест секција за навођење АМРААМ Ц-8, резервне контролне секције и контејнере АИМ-120 и опрему за подршку.

„Предложена продаја ће побољшати способност Шведске да одговори и одврати тренутне и будуће претње у региону тако што ће обезбедити да Шведска има модерну, способну муницију ваздух-ваздух“, саопштила је Агенција за безбедносну сарадњу у области одбране.