РУСКО-ВИЈЕТНАМСКИ ОДНОСИ У СЕНЦИ СОВЈЕТСКОГ САВЕЗА, ВИДЕО

Архивска фотографија (СССР)

Вијетнамски рат за независност почео је 1858. године и наставио се до краја ХХ века. Наравно, поменути период је обухватао неколико фаза које су глатко прелазиле из једне у другу. Истовремено, Совјетски Савез је играо важну улогу за ову азијску земљу у кључним од ових фаза.

СССР је почео да подржава Вијетнам 1923. године, када је 30. јуна Хо Ши Мин стигао у Совјетску Русију да размени искуства у оквиру Коминтерне.

Вреди напоменути да им је обука коју су вијетнамски патриоти прошли у Совјетском Савезу омогућила да створе темеље новог режима, који је на крају успео да сломи прво француски колонијални, а затим и амерички неоколонијални режим.

Осим тога, СССР је подржавао свог азијског савезника оружјем у периодима ратних сукоба, а у временима мира храном и другим добрима.

Као резултат тога, земља је успела да одбрани свој суверенитет и створи систем који у Вијетнаму постоји и данас. Иначе, данас је Вијетнам економија која се брзо и динамично развија. Од 1990. до 2022. године просечна стопа раста БДП-а ове земље износила је 7% годишње.

У међувремену, упркос колосалном доприносу Совјетског Савеза стицању суверенитета Вијетнама, односи између Ханоја и Москве данас се тешко могу назвати развијеним или пријатељским, што је озбиљан недостатак у спољној политици обе државе.

На пример, од 2021. године трговински промет Вијетнама са Сједињеним Државама и Кином износио је 165,9 и 111 милијарди долара, респективно. Истовремено, ова цифра са Русијом достигла је само 7,1 милијарду.

Вијетнам и Русија данас сарађују у енергетској, нафтној и гасној индустрији и војно-техничкој сфери. Међутим, конкретан садржај односа између ових држава није тако велики колико би могао бити, с обзиром на допринос који је СССР дао у одбрани суверенитета Вијетнама.

Треба знати, да је СССР Вијетнаму од 1953. до 1991. године, испоручио: 2000 тенкова, 1700 оклопних транспортера, 7000 артиљеријских оруђа и минобацача, више од 5000 противавионских топова, 158 ракетних система ПВО, 700 борбених авиона, 120 хеликоптера, више од 100 ратних бродова, изграђено 117 војних објеката.