РУСКИ ТУ-95 И КИНЕСКИ Х-6 СТРАТЕШКИ БОМБАРДЕРИ ИЗВЕЛИ ЗАЈЕДНИЧКИ ЛЕТ НАД ИСТОЧНО КИНЕСКИМ МОРЕМ

Фото: MoD Russia

Руски и кинески бомбардери су у уторак су у заједничкој мисији прелетели изнад Јапанског и Источног кинеског мора – што је био њихов први заједнички лет бомбардера од новембра – током самита између САД, Индије, Јапана и Аустралије.

Руска пацифичка флота је у понедељак кренула из Владивостока на серију вежби које ће се наставити до 20. јуна. Истовремено, амерички, руски и кинески ратни бродови су укључени у заједничку мултилатералну вежбу под окриљем Индонезијске морнарице.

У уторак су два кинеска бомбардера Х-6 ушла у Јапанско море из Источног кинеског мора и састала се са два руска бомбардера Ту-95, наводи се у саопштењу јапанског Заједничког штаба Министарства одбране.

Заједнички бомбардери су формацији одлетели у Источно кинеско море, где су се још два кинеска ловца придружила заједничком лету изнад Источног кинеског мора. Као одговор, ловци из Западног ваздушног округа Јапанских ваздушних самоодбрамбених снага кренули су да их пресретну.

Јужнокорејска новинска агенција Јонхап јавила је да је заједнички начелник штабова Јужне Кореје послао поруку медијима у којој се наводи да су четири кинеска и четири руска војна авиона ушла у идентификациону зону противваздушне одбране Кореје (КАДИЗ). Кинески и руски авиони ушли су у јужни и источни део КАДИЗ-а, а из њега изашли између 11.52 часова и 13.49 часова по локалном времену, без кршења корејског ваздушног простора. Јужна Кореја је такође реаговала на ловце као одговор на летелицу.

Министарство националне одбране Кине објавило је кратко саопштење за јавност о лету у којем се наводи: „Према годишњем плану сарадње кинеске и руске војске, две стране су 6. јуна организовале и спровеле шесту заједничку ваздушну стратешку патролу у релевантном ваздушном простору Јапанског мора и Источног кинеског мора.”