РУСКЕ И УКРАЈИНСКЕ ТВРДЊЕ КО ЈЕ КРИВ ЗА РУШЕЊЕ БРАНЕ КАХОВКА И ПОТОП У ХЕРСОНСКОЈ ОБЛАСТИ! Ово су све теорије

Експлозија бране Каховка која је разнета у уторак рано ујутро у 3.10 по московском времену изазвала је праву катаклизму у целом току реке Дњепар низводно од срушеног објекта према Црном мору.

Огромна количина воде поплавила је и леву и десну страну, а велики број градова и насеља се налазе под водом. На неким местима у самој Новој Каховки и у Херсону водостај износи 10, а негде и 15 метара.

Акција спасавања људи и животиња и даље траје и на руској и на украјинској страни. С друге стране, на неким местима је ниво воде опао, на другима расте, а рушење бране оставиће трајне еколошке последице, од угинулог рибљег фонда, до оштећене инфраструктуре.

За то време, обе стране међусобно се оптужују ко је кривац за дизање бране у ваздух. Русија тврди да су то Украјинци урадили, Украјинци тврде да су то Руси урадили, Запад је благо на страни Украјине, али посебно државници и политичари су опрезни у изношењу конкретних доказа.

Фото: Принтскрин Телеграм

Руске тврдње о рушењу бране

Русија за рушење бране и плављење дела Херсонске области оптужила је Украјину. У прилог томе Русија наводи следеће тврдње у вези ове тезе:

Украјина је дуже и константно време нападала брану Нова Каховка. Када је срушена појавио се снимак из новембра прошле године на коме се види гранатирање бране која је била неколико пута на мети напада.

Једна од теорија у коју нико није поверовао била је та да су кориштени морски дронови, исти они као и у нападу на луку Севастопољ и да су се закуцали у зид бране, иначе висок 30 метара, после чега је дошло до рушења бране и изласка воде из акмулационог језера површине око 4.400 квадратних километара.

Како један од аргумената који се наводи, јесте да је Украјина на преосталих неколико брана намено у уторак испуштала воду и тиме повећавала количину воде и њену брзину што је причинило значајну материјалну штету.

Руси тврде да је Украјина имала и за циљ припремање терена за лакши прелазак реке Дњепар, с обзиром на велики водостај и немогућност обезбеђивања понтонских мостова на брзој реци. Са рушењем бране створио се један од главних предуслова да се за недељу или две створе услови за масовни прелазак реке.

Као аргумент за рушење бране Руси наводе и то што су Украјинци тиме хтели да униште руске трупе, јединице које су се на левој страни укопале и ометају стварање мостобрана на два острва на Дњепру. Украјинци овом диверзијом желе да упадну у Херсонску област и избију на Крим, заобилазно.

Фото: Принтскрин Телеграм

Украјинске тврдње о рушењу бране

Украјина, односно званични Кијев, тврди да је рушење бране изазвала Русија по више основа.

Први и главни аргумент је тај да се покаже природа Русије као терористичке државе која је на тај начин из сопствене немоћи кренула у рушење бране.

Једна од теорија којом Кијев оптужује Русију јесте изазивање еколошке катастрофе и присиљавање становништва на исељавање из области које су враћене под контролу власти у Кијеву на левој обали Дњепра ако се гледа у правуц Црног мора.

Масовно страдање рибе забележено је у селу Марјанское, Дњепропетровска област, услед повлачења реке услед експлозије хидроелектране Каховска.

Такође, становницима поплављених подручја Николајевске, Херсонске и Запорошке области забрањено је да лове, продају и једу рибу. Постоји ризик од појаве ботулизма.

С друге стране, Кијев и сам украјински председник Зеленски сматра да је главни циљ Русије са рушењем бране био тај се покушава зауставити украјинска офанзива, коју је иначе Зеленски негирао у последњих пар дана, и да их неће зауставити.

„Ипак, ми ћемо ослободити целу земљу“, рекао је Зеленски, напомињући да такви напади не могу спречити пораз Русије, већ могу само нанети већу штету Русији.

Украјински генерални тужилац већ се обратио Међународном кривичном суду (МКС) са захтевом за истрагу експлозије. Он је додао да је неколико чланова владе изразило уверење да је Русија починила ратни злочин.

Марио Галић хрватски војни аналитичар сматра да је Русија срушила брану, како би обезбедила јужни део Херсонске области, јер ту Русија нема довољно снага.

Остале реакције


“Ако би Украјинци успели да пређу на леву обалу Дњепра, имали би отворен пут за Крим. За овај задатак украјинска војска је формирала две бригаде поморске пешадије, које су биле искључиво обучене за речне десанте” – истиче Галић.

Премијер Велике Британије Риши Сунак рекао је да ће британска војска и обавештајне службе анализирати ситуацију око рушења Каховске ХЕ.

Он је рекао да је у овом тренутку рано говорити о умешаности било које стране.

Али оно што могу да кажем јесте да ће то, ако је то било планирано, представљати највећи напад на цивилну инфраструктуру у Украјини од почетка рата“, нагласио је Сунак, а преноси телевизија Скај њуз.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *