РАТ УЖИВО: ОВАКО СУ ИЗРАЕЛСКИ МОРНАРИЧКИ КОМАНДОСИ SHAYETET 13 ПОВРАТИЛИ ВОЈНИ ПУНКТ У ГАЗИ ОД ХАМСОВАЦА! НИСУ ИМАЛИ МИЛОСТИ ВИДЕО

Фото: Принтскрин ИДФ

Они су елита, елитa израелске морнарице. Морнарички командоси Shayetet 13 били су први који су на тлу југа Израела ступили у окршај са припадницима Хамаса из бригаде Ал Кудс који су у суботу 7. октобра 2023. године упали у Израел.

Било је потребно неколико сати да се је израелска војска поврати од шока и изненадног напада из појаса Газе и да крену у акцију враћања контроле над овим делом своје територије.

Посебни задаци поверени су специјалним јединицама израелске војске у овом случају морнаричким командосима, који имају дуг континуитет борби са Хамасом и Хезболахом.

У овом случају израелска команда дала је зелено светло да се у јавност пусти снимак са GoPro камере једног од припадника ове елитне израелске специјалне једнице како би јавност видела ток борбе за повратак контроле над једном базом-пунктом израелске војске коју су припадници Хамаса муњевито и на препад заузели.

На снимку се види окршај са хамасовцима, али и тренутак када су поједини припадници бригаде Ал Кудс се предали и били заробљени.

Шејтат, шејтат, остани у бункеру, долазимо!“, говорили су припадници ове једнице после упада.

Редовне и резервне снаге флоте Shayetet 13 спуштене су хеликоптерима за кратко време по пристизању извештаја о инфилтрацији Хамаса на граници Газе у суботу ујутро и придружиле се борбеним снагама на терену ради заједничких напора.
Снаге су истовремено почеле борбу у околним насељима и на мору.

На крају снимка се види и тенк Меркава Мк 4 који је дејствовао по задатим циљевима. За сада се не зна да ли је овај тенк био заробљен или је давао подршку израелским морнаричким командосима.