ШВЕДСКИ БВП ЦВ-90Ц ОСВАНУЛИ У УКРАЈИНИ: Први оклопњак снимљен на вучном возу! ФОТО

Шведска је недавно Украјини донирала 50 борбених возила пешадије ЦВ-90 Ц на којима су украјинске посаде недавно имале обуку, а прве фотографије тих возила у Украјини освануле су у четвртак 15. јуна на друштвеним мрежама.

На слици се види један БВП ЦВ-90 на вучном возу негде у Украјини.


Шведска као једна од претенданата на чланство у НАТО пакту од самог почетка руске инвазије интензивно је помагало Украјину, прво панцирним прслуцима и шлемовима, затим противоклопним ракетама “Карл Густав”, а како је време одмицало, а посебно од јесени и зиме 2022/2023 шведска влада разматране су нове испоруке, сада само тежег наоружања.

Прва испорука се односила на тенкове СТРБ-122 (шведска ознака за тенк Леопард 2), а касније и батерија самоходних аутоматизованих хаубица Арчер и борбеним возилима пешадије ЦВ-90.

Шведска је донела одлуку у јануару 2023. да у Украјину пошаље 50 борбених возила пешадије ЦВ-90.

Фото: Оружане снаге Шведске

Стридсфордон 9040Ц, је шведска верзија БВП Стридсфордон 90. За разлику од извозних верзија, Шведска је добила јачу заштиту посебно од гелера и мина.

Посада ЦВ је трочлана: команди, возач и нишанџија. Командир и нишанџија седе у куполи, док возач седи на предњем делу борбеног возила пешадије. У задњем делу може да се смести пешадијско одељење од 6 војника под пуном војном опремом. Возило је опремљено топом калибра 40 мм.

Верзија ЦВ-90/40Ц у односу на класичну верзију ЦВ-90 разликује се по додатној оклопној заштити. Пакте заштите чинили су пакети: минске заштите од противтенковских мина и противоклопних пројектила, додатну оклопну заштиту чини нови додатни оклоп који штитит посаду од делова граната са усмереним експлозивним дејством. Ласерски заштитни филтер налази се у свим перископима како би заштитио очи посаде од штетног ласерског снопа.Борбено возило 9040Ц се не користи само у међународним операцијама, већ иу обуци регрута у Шведској.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *