ОД НАДЕ ДО ДЕБАКЛА?! Уместо борбе у предграђу Мелитопоља и Маријупоља, Украјинци већ 5 дана воде битку за село Макаровка!

На друштвеним мрежама појавила се карта која је дефинисан као “Оперативни план заузимања истока државе”.

Циљ офанзиве био је заузимање градова Мелитопоља, Маријупоља и Бердјанска који су иначе кључна чворишта за логиситику руске војске на Доњецком и Херсонском правцу, међутим прича је потпуно другачија.

Офанзивни план Оружаних снага Украјине предвиђао је заузимање Бердјанска, излаз на Азовско море и пресецање копненог коридора до Крима.

И сами Украјинци признају да уместо да је њихова војска већ у предграђима Мелтипоља и Маријупоља или у Бердјанску они већ неколико дана воде огорчне борбе за мало село Макаровка, које после серије јуриша и зауизмања чак пет пута прешло у такозвану “сиву зону”, односно, сада тренутно ово насеље нико не контролише.

Иначе битка за село Макаровка траје већ четири дана. Руске снаге које се налазе на узвишењима на изласку из села нападају противоклопним ракетама украјинску борбену технику уз помоћ авијације и артиљерије.

Украјински Телеграм Канал “Резидент” наводи да уместо битке за Бердјанска, Мелитопољ или Маријупољ остало је само битка за Макаровку и то 10 дана од када је почела украјинска офанзива у свом пуном спектуру.

Већина украјинских канала се уједно и пита колико ће требати још недеља да офанзива направи неки конкретан корак или ће све да се заврши на још једном дебаклу и преласку уместо напада у одбрану.

С друге стране саветник украјинског прредседника Михаил Подољак саопштио је да Оружане снаге Украјине нису прешле у офанзиву, већ траже слабости у одбрани

“Ово вам омогућава да кренете напред и створите панично расположење у руској војсци. Један од циљева оваквог извиђања на снази је да се уништи што је могуће више непријатељске људства и опреме”, рекао је Подољак.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *