НАПАДНУТИ РУСКИ ОБАВЕШТАЈНИ БРОД УПЛОВИО У ЛУКУ СЕВАСТОПОЉ! ВИДЕО

Сага око тога да ли је руски обавештајни брод Црноморксе флоте уништен у недавном украјинском нападу са три морска дрона коначно је разрешен. Брод Иван Кхурс , класе Иванов иначе означен по руској номеклатури  Project 18280 упловио је у луку Севастопољ.

Упловљавање се десило у тренутку када су украјински медији, али и они који подржавају Украјину на друштвеним мрежама почели да шерују слике рупе на трупу брода, која потиче из 2000 године када је Ал Каида напала амерички разарач УСС Кол близу луке Аден док се брод снабдевао горивом.

По свему судећи од оне приче и снимка који је у четвртак увече лансирао ГУР украјинска војна обавештајна служба где се види како је један морски дрон пришао и малтене додирнуо труп брода Иван Кхурс када се снимак прекида што је указивало да је можда брод оштећен.

Иако су руски извори говорили да нико са брода није послао сигнал С.О.С за помоћ на мору испоставило се да то није тачно.

Око поднева по московском времену брод је упловио у Севастопољ. Судећи према снимку и фотографијама које се појављују на броду се не виде никава оштећења.

Обавештајни извиђачки брод Project 18280

Руска ратна морнарица располаже са два обавештајна извиђачка брода класе Јуриј Иванов Project 18280, брод за прикупљање обавештајних информација. Брод је конструисао Централни конструкциони биро Ицберг.

Брод има депласман од 4.000 тона, максминални радијус кретања износи 13.000 км. У односу на старије верзије обавештајних бродова брод је модернији има високи степен аутоматизације . Комплетан брод је изграђен од челика.

Превасходна намена брода је праћење комуникација на мору.

Наоружање

Обавештајни извиђачки брод Project 18280 су наоружани са два тешка митраљеза МТПУ 14,5 мм која су смештена на палуби. Митраљези су ефикасни против лако оклопљених површинских, обалних и ваздушних циљева који плове на удаљености до 2 км.

Пловило је такође опремљено са шест лансера ракетног система земља-ваздух 9К38 Игла (САМ) који се састоји од до 32 ракете 9М39 за одбрану авиона и хеликоптера са фиксним крилима.

Први брод под именом Јуриј Иванов његова кобилица постављена је 2004. године, а брод је поринут 2013. Брод је придодат Северној флоти. Други брод под именом Иван Кхурс поринут је у мају 2017. године. Русија је планирасла да изгради четири таква брода до 2020 године, а тај рок за још два Балтичку и Пацифичку флоту померен је на 2025.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *