КОМБИНОВАНИ НАПАД ВАЗДУШНИМ И МОРСКИМ ДРОНОВИМА НА СЕВАСТОПЉ: Жестока битка руске ПВО и флоте са украјинском морнарицом! Видео

Украјинска војска је у ноћи субота на недељу 15. на 16. јули 2023. године извеле комбиновани масовни напад дроновима и беспосадним површинским пловиима на Крим и Севастопољ.

Како наводе руски војни коментатори напад је уследио одмах пошто је прошла поноћ, а први на мети беспилотних летелица и аутономних површинских пловила је био лука и град Севастопољ.

Како се наводи руска ПВО је у недељу рано ујутро око 1. сат прве беспилотне летелице УЈ-22 оборила изнад рта Херсонес и Севастопољског залива. У пресретању дронова како се наводи кориштени су ПВО системи ТОР-М2.

https://twitter.com/200_zoka/status/1680455089679474688?s=20

У области Балаклаве кориштени су електронски уређаји Красуха са којима су летелице призмељиване. Руска страна сматра да је мета напада требала да буде електрана, као и локације ПВО у Козачком заливу.

Међутим, напад је настављен у 5 сати ујутро по локалном времену када су се на пучини појавили аутономна или како их зову беспосадна површинска пловила, са којима Украјина често напада војне и циљеве кртичне инсталације.

Уследио је жестоки отпор руске војске о чему сведочи и снимак како са топовима одбрана покушава да заустави продор површнских беспосадних пловила.

Како се наводи два пловила је одбрана уништила са тешким митраљезима и топовима са бродова

Како наводи руска страна у овом нападу оборено је девет беспилотних летелица и два беспосадна морска површинска пловила. Последњи дрон оборен је био код рта Манганари.

Због овог напада јединице 31. дивизије ПВО која штити Крим је стављена у 1. степен борбене приправности.

Промењна локација

Руски војни коментатори, наводе, да је овај пут локација за напад промењена. До сокор већина површинских бесподаних пловила и дронова је била лансирана из правца Одесе, која је ове, али и прошле недеље била константно на мети.

Међутим напад дроновима камиказам Геран на локацију Шкољни на југу Одеске области и на аеродром Артисиз напади из тог правца су престали.

Руска страна сматра да су беспосадна површинска пловила дошла из правца Затока залива подручја близу ушћа реке Дунав у Црно море. Иначе ово подручје које је до скоро било веома мирно, поново је активирано од када истиче рок трајања Житног договора, за који се већ нагађа да га Русија неће поново продужити јер се Житни коридор за бродове користи за нападе на бродове руске морнарице и инсталације Црноморске флоте.

Да се нешто већ дуже време дешава, говоре и два напада на Змијско острво у Црном мору, близу обале Румуније. Због тога је авијација Црноморске флоте, како наводи руска страна у току ове недеље извела два ракетна напада на то острво, које је било заузето на почетку рата и око кога су се у мају месецу 2022. године водиле жестоке борбе, да би руска страна у децембру се повукла са острва и препустила га Украјини.

Руски војни коментатори наводе да су последњих недеља у близини Змијског острва и у сливу Дунава код луке Рени украјинска морнарица увежбавала управљање морским површинским беспосадним пловилима.

Интензитет напада и ексалације кризе на подручју Црног мора се повећава како се ближи 17. јули, а овај напад се тумачи као притисак на Русију да обонови Житни договор и испоруку житарица из силоса у луци Одеса.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *