АНАЛИЗА ШТА ПРЕДСТАВЉА ДОНАЦИЈА Ф-16 УКРАЈИНИ И ЗАШТО НЕЋЕ БИТИ ЕСКАЛАЦИЈЕ РАТА

Бошко Јовановић

Шта представља донација Ф-16. Прво Американци су дозволили да то раде Европљани који ће остати без оружја, а онда ће морати да купују америчко.

Зашто тврдим да ће Грци предати те Ф-16, јер су их нудили Хрватској. Ако су их нудили Хрватској то значи да могу без њих, а то ствара пут да им Американци продају своје скупе и неупотребљиве Ф-35.

Зашто то говорим?

Јер ова донација не представља никакву војну ескалацију. Португал има 21, Холандија 29, Пољска 39, Данска 33 и Норвешка 57. Али Норвешки они су израубовани, летели у поларном кругу, они су неупотребљиви. Пољаци не знам колико могу да дају јер су се напрегли преко сваке мере. То што Грчка има 114 Ф-16Ц не значи да не могу да поклоне једно 20 летелица.

Ово не значи никакву ексалацију рата, јер ће натерати Русију да 100 посто користи своју ловачку авијацију и своје ПВО системе С-400, јер украјинско ратно ваздухопловосто и сад не делује.

Оно шаље авионе у самоубилачке мисије. Украјинци немају масовну употребу авијације, што је напоросто неопходно каде се планира офанзива, него их шаљу на појединачне летове, па шта им Бог да. Бугарска може да испоручи своје Су-25 и Македонија је то већ послала.

Што се тиче Румуније, она је купила половне португалске Ф-16 и не знам колико је спремна да те исте уступи Кијеву.

Обука за Ф-16 ће морати да траје две године, ако је почела почетком рата, потребно је још годину дана.

Велико је питање колико Украјина има расположивих пилота за такво нешто. Прича се да још 2014. нису имали расположивих пилота и да су украјински авионима управљали пољски пилоти.

Та информација се могла наћи по разним каналима. Ово није никаква ескалација.

Ескалација би била да се Украјини дало 400 авиона, то би могла Америка да да из својих Националних гарди, јер Свака национална гарда има по неколико ескадрила Ф-16Ц/Д.

Ескалација би била ако би Америка послала ТХААД систем, али Ф-16 не миоже бити ексалација. Они су сувише стари, истрошени да би допринели било чему. Руси немају потребе да страхују од Ф-16. Могу да пошаљу ГРУ да изврше диверзнатске нападе на аеродроме где би били стационирани Ф-16, а сад за тим немају потребе. Напросто Украјини се шаље стара опрема која не траје дуго.

Напомена

Аутор текста је војни коментатор и магистар међународних односа на МГИМО

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *