ПРОТИВОКЛОПНИ РАКЕТНИ СИСТЕМ КОРНЕТ СЕ ПОЈАВИО У СУДАНУ: Суданска војска заробила прве пројектиле! ВИДЕО

Фото: Принтскрин Твитер

На друштвеним мрежама појавио се снимак на коме се виде судански војници како користе противоклопне вођене пројектиле за време недавних сукоба у тој земљи.

На снимку се види ракета АТГМ 9М133-1 ‘Корнет-Е’ (са лансером 9П163-1).

Предпоставка је да су ракете вероватно заробљене од Снага за брзо реаговање, ривалска формација актуелној власти у Судану.

Корнет Е 9М133 -1 је знатно већи и тежи, има и боље борбене могућности.

Минимални домет је 5.000, а максимални 8.000 м.

Овај руски противоклопни систем се често упоређује са америчким ПО системом ТОW.

Највећа разлика је у начину навођења пројектила на циљ. Амерички систем користи жицу (Saclos), руски се ослања на ласерски сноп који води пројектил.

Произвођач (КБП) тврди да овај начин вођења има одличну отпорност на ометање с обзиром на то да је сам ласерски скривен иза пројектила током његова лета према циљу.

Корнет Е има тандем кумулативну бојну главу клаибра 152 мм и масе 10 килограма, што је довољно да пробије 1.200 мм челичног оклопа заштићеног експлозивним реактивним оклопом (ЕРА).

Корнет Е није погодан за употребу у пешадији.

Наиме, укупна маса троношца, система за нишањење и навођење пројектила, и пројектила у лансирном контејнеру је 60 килограма.

Због тога корисници радије употребљавају Корнет Е на лаким теренским возилима или на куполама борбених возила.

Овај систем широку примену у борбеним дејствима први пут је имао сад већ далеке 2006. године за време Другог либанксог рата, када је у рукама бораца Хезболаха успео да после 35 година од појаве израелског тенка Меркаве, скине ореол неуништивости.