ПРОМОВИСАНА ДЕСЕТА КЛАСА ПОДОФИЦИРА ОРУЖАНИХ СНАГА БиХ

Министарство одбране БиХ, ОС БиХ

Свечаном промоцијом 10. класе Основне подофицирске обуке у Дому ОС БиХ 9. јуна 2023. године Оружане снаге Босне и Херцеговине постале су богатије за 59 подофицира.

Министарство одбране БиХ, ОС БиХ

Свечаној церемонији присуствовао је министар одбране БиХ Зукан Хелез, начелник Заједничког штаба ОС БиХ генерал-пуковник Сенад Машовић, као и друге високе званице МО и ОС БиХ, представници НАТО штаба Сарајево и ЕУФОР-а те чланови породица ново промовисаних подофицира ОС БиХ.

Министарство одбране БиХ, ОС БиХ

У своме обраћању генерал-пуковник Сенад Машовић је поздравио све присутне те свим кандидатима честитао успешан завршетак 10. класе Основне подофицирске обуке. Генерал Машовић је такођер нагласио да је непрекидно занављање персонала најважнији приоритет ОС БиХ, а да је ова врста едукације подофицира део имплементације НАТО DEEP пројекта (Програм унапређења едукације у области одбране). На крају генерал Машовић је свим младим водницима зажелио пуно успеха у професионалној каријери.

Министар одбране БиХ је у своме обраћању истакао да испред себе имамо још једну класу подофицира који су обучени у својој организацији и у својој држави Босни и Херцеговини. Такођер Министар Хелез је нагласио да је његов основни задатак да обезбеди боље услове живота на локацијама ОС БиХ као и целокупног статуса ОС БиХ.

Обуку за подофицире у Центру за професионални развој у Травнику, а која је трајала 12 седмица успешно је завршило 9 кандидаткиња и 50 кандидата са укупним просеком класе 87,05 %.

Тежиште обуке било је на војном вођењу, навигацији на копну и топографији, методици извођења обуке, физичкој обуци, обуци на наоружању,организацији стрелишта и радњама на истом те тактичким радњама.

Министарство одбране БиХ, ОС БиХ

Најуспешнијим полазником 10. класе Основне подофицирске обуке проглашен је водник Игор Самарџић са просеком оцена 97,06 %, који је адекватно награђен стимулативном мером.