ПРИКАЗАН ПРВИ ЧЕШКИ БОРБЕНИ ХЕЛИКОПТЕР AH-1Z (ВИДЕО)

FOTO Printscreen Twitter

Висока делегација чешког ратног ваздухопловства недавно је посетило САД и производну линију Амарило где је приказан први завршени борбени хеликоптер BEL AH-1Z. Завршетак првих серијских хеликоптера и њихова испорука Чешкој се очекује до завршетка пролећа

Заменик министра одбране Франтишек Шулц и бригадни генерал Петр Чепелка командант чешког ратног ваздухопловства посетио је производну линију где су могли видети како изгледа серијска производња борбених хеликоптера AH-1Z i UH-1Y за чешко ратно ваздухоплобство.

Домаћин ове посете била је компанија Бел Тректон.

Посетиоцима је организован обилазак производне линије од почетка производње до краја, уз преглед чешких летелица у различитим фазама производног процеса. Турнеја је завршена откривањем првог AH-1Z у јединственој шеми боја у земљи, мешавином сиве и зелене камуфлаже.

Чешка Република је 2019. одабрала четири борбена хеликоптера и AH-1Z и осам UH-1Y, како би модернизовала оружане снаге и ојачала одбрану.

Пре трансфера летелица, почетни тим чешког ваздухопловног особља и механичара имао завршио је обуку у 303 ескадрили за обуку поморских лаких хеликоптера за нападе (HMLAT) дипломирали су раније ове године. Пилоти су завршили практичну обуку у летењу и одржавању борбених летелица.

Посаде пилота и хеликоптера кад се врате у земљу наставиће обуку и рад са представницима компаније Бел.