ПОЉСКА ДОБИЛА ПРВУ ОПЕРАТИВНУ ЧЕТУ ТЕНКОВА М1 АБРАМС: 1. оклопна варшавска бригада браниће исток државе према Белорусији

Фото: Ministerstwo Obrony Narodowej

У луци Шћећин на Балтику у среду 28. јуна одржана је свечана примопредаја 14 тенкова М1А1 Абрамс које је набавила Пољска и који ће се прикључити седам тенкова који су испоручени за обуку посада.

Свечаној примопредају присуствовао је и министар одбране и потпредседник пољцке владе Маријуш Блашчак.

Тенкови су данас истоварени са брода који је стигао из САД.

„У априлу прошле и јануару ове године потписао сам два уговора са нашим америчким партнером у вези са набавком 366 тенкова Абрамс за пољску војску. Данас су први тенкови Абрамс већ на пољском тлу. Ово је важан дан у историји Пољске војске. Ово је важан дан у историји пољско-америчке сарадње. Хвала вам пуно на чињеници да смо толико постигли за тако кратко време – рекао је Мариуш Блашчак министар националне одбране Пољске.

Ове године ће бити испоручене још две кчете. А следеће године (2024.) ће Пољска војска добити још један батаљон текова Абрамс.

„Пре свега, желео бих да се захвалим свом колеги у влади САД, америчком министру одбране Лојду Остину. Захваљујући подршци секретара Остина, одржали смо овај висок темпо. Последњи пут када сам разговарао са Лојдом Остином, у суботу, разговарали смо пре свега о ситуацији у Русиј, о руској инвазији на Украјину . Нисам пропустио да се захвалим што се ови тенкови већ испоручују , јер су у то време већ кренули ка Пољској. Лојд Остин је тада рекао да ћемо то свакако бити ми задовољан овим тенковима. Знам да смо већ задовољни јер сам разговарао са нашим танкерима који су већ завршили обуку на тенковима Абрамс. И такву обуку су завршили јер смо заједно са америчком војском, заједно са америчком војском организовали „Абрамс академију“ и наше посаде из 1. варшавске оклопне бригаде, која је у саставу 18. механизоване дивизије, одговорне за безбедност источне Пољска, већ су обучени. Дакле, они ће преузети ове тенкове и они ће бити опремљени, и они ће бити заиста непробојна баријера. Затвориће „Бжешку капију“. Наш задатак је да одвратимо агресора. Да спречи агресора да упадне у пољске земље, рекао је министа народне одбране.

Тенкови М1А1 Абрамс биће опремљени 18. механизована дивизија , као и 250 тенкова М1А2 СЕП в.3 Абрамс уговорених у априлу 2022. Испорука тенкова Абрамс се врши по уговору од 4. јануара ове године, ради се о 116 тенкова М1А1 Абрамс (прилагођених захтевима пољских оружаних снага), уз возила за одржавање, пратеће мостове, командна возила, као и радионице на шасији возила ХММВВ. У оквиру уговора, војска Пољске ће добити и пакет муниције, обуке и логистике.

„Ово је другачији приступ него што је био пре 2015. године, јер да подсетим да су тадашњи властодршци, они који су владали до 2015. године, ликвидирали војне јединице источно од реке Висле. Од 2015. усвојили смо принцип да се ниједан комад пољске земље не може предати непријатељу. Стога је на рушевинама ликвидиране 2011. године 1. варшавске механизоване дивизије „Тадеуш Кошћушко“, формирали смо 18. механизовану дивизију, у оквиру ове дивизије имамо 1. варшавску оклопну бригаду и тамо је бригада данас опремљена овим тенковима. (…)Ове године ћемо имати више тенкова који ће формирати тенковски батаљон Абрамс. Још једном наглашавам да су ово најбољи тенкови на свету. Не може свака земља да има такве тенкове. Пољска је прва земља ван Сједињених Држава која има тенкове Абрамс у најновијој верзији. Прва испорука ових тенкова у најновијој верзији биће обављена следеће година, напоменуо је министар Блашчак.

„Одржали смо висок темпо испорука. Опрема има и већ имамо обучене војнике. Захваљујући томе, Пољска је безбедна. Данас показујемо снагу пољско-америчког савеза , који служи безбедности Пољске, али и читавог источног крила Северноатлантске алијансе. Подржавамо Украјину, али и, а можда и изнад свега, јер је ово моја мисија као министра националне одбране, фокусиран сам на јачање Пољске војске, како бих одвратио агресора у сарадњи са нашим америчким партнером, рекао је начелник Министарства народне одбране.

У 2022. години, на основу посебног споразума, војска Сједињених Америчких Држава је пребацила 28 тенкова М1А2 СЕП в.2 Абрамс са инструкторима за обуку пољских посада у оквиру Академије АБРАМС, покренуте у Центру за обуку копнених снага у Познању.