ПОЉСКА ДОБИЛА ПРВИХ ПЕТ ВИШЕЦЕВНИХ ЛАНСЕРА РАКЕТА ХИМАРС

ФОТО: Принтскрин Јутјуб

У Првој ваздушно-транспортној бази у Варшави, Окецие, уз присуство потпредседника Владе, министра националне одбране Мариуша Блашчака, предати су први вишецевни ракетни бацачи М142 ХИМАРС за Оружане снаге Пољске.

Пољској су предати првих пет лансера М142 ХИМАРС.

Према закљученом уговору, Оружане снаге Пољске добиће укупно 18 борбених лансера и 2 тренажна лансера М142 ХИМАРС, уз набавку ракетне и тренажне муниције ГМЛРС и АТАЦМС, као и командна возила и возила техничког обезбеђења.

Према тренутном распореду испоруке, сви до сада наручени лансери М142 ХИМАРС биће испоручени до краја ове године.

Испоруке које су у току први корак у опремању Оружаних снага Пољске вишецевним ракетним бацачима који могу да гађају циљеве на оперативном нивоу, односно неколико стотина километара. Изградња нових могућности у овој области ће такође укључивати даље наруџбине за лансере М142 ХИМАРС и испоруке које произилазе из споразума са корејском страном у вези са лансером К239 ЦХУНМО.

Вишецевни ракетни лансер М142 ХИМАРС ће извођењем дубоких ватрених удара пружити неопходну ватрену подршку јединицама Копнене војске. Систем ће користити ракете (вођене инерцијалним и сателитским навигационим системима) способну за прецизно уништавање циљева на удаљеностима од неколико десетина километара, употребом ГМЛРС муниције, а у зони оперативних активности на удаљеностима до неколико стотина километара, коришћењем АТАЦМС пројектила.

ХИМАРС

Потреба за брзим транспортом натерала је конструкторе да развију лакшу варијанту овог ракетног система под називом ХИМАРС монтираног на платформу камиона 6×6 масе до 11 тона.

Овај систем има опцију лансирања једног контејнера за лаке ракете и једну тешку ракту АТАЦМС.

Основна муниција за М142 су ракете МЛРС домета до 70 км (М26 – домет до 300 км, ГМЛРС, АТ-2 и други). Поред тога, систем може бити опремљен лансером за један АТАЦМС (Арми ТАЦтицал Миссиле Систем – домет до 600 км) и може се користити и као лансер за ракете ваздух-ваздух АИМ-120 АМРААМ.

Посада је трочлана, а захваљујући СУВ и високом степену аутоматизације овим системом могу да управљају два оператера.

Поред америчке војске, у наоружању вишецевних ракетних бацача М142 ХИМАРС имају и Румунија, Сингапур, УАЕ и Јордан, а