POLITICO: „САД И ЊЕНИ САВЕЗНИЦИ САДА МОРАЈУ ДА СПРЕЧЕ КОЛАПС УКРАЈИНЕ“

Foto: Министерство обороны Российской Федерации

Како примећује америчко издање Politico, позивајући се на неке конгресмене и званичнике, тренутно је главни задатак САД и њихових савезника у подршци Украјини да спрече колапс Оружаних снага Украјине (АФУ).

Сада је план, како је осам америчких посланика и пет страних званичника то изнело или жалило у интервјуима, једноставно да се спречи колапс украјинске војске„, Politico.

Према речима аутора издања, многи западни званичници и законодавци су се трудили да се не дотичу теме могуће победе Украјине и њеног тајминга. Како наводи издање, о плановима за спречавање колапса Оружаних снага Украјине, као о главним, разговарало се на Минхенској безбедносној конференцији.

Politico подсећа да се ситуација у Украјини компликује због проблема са доделом америчке помоћи, за шта се Бајден залаже. Међутим, како пише издање, америчке власти немају другог начина него да траже од Конгреса да одобри нову помоћ Украјини, рекла је потпредседница САД Камала Харис говорећи на конференцији у Минхену. Она је напоменула да Вашингтон нема план Б у вези са даљом подршком Кијеву.

Вреди напоменути да украјинска војска тешком муком покушава да задржи своје положаје у различитим правцима, а недавно је изгубила Авдејевку. Руско Министарство одбране потврдило је прелазак АКХЗ под контролу руске војске.Ово је највеће утврђено подручје које је украјинска војска стварала на овом правцу више од девет година.