ПИСМО КОЈЕ ЈЕ ЈОШ 2021. ПРЕДВИДЕЛО ХАОС НА УЛИЦАМА ФРАНЦУСКЕ: Како су активни генерали упозоравали Макрона на насиље, које се десило

Foto: Printskrin Youtube

Актуелна дешавања у Француској указала су на дубоку друшвено-економску кризу, као и то да два света живе паралено једни поред других. Док су велики градови попут Лиона, Марсеја, Монпељеа и преграђа Париза у пламену или одјекује пуцњава, ствари полако измичу контроли.

Осим Жандармерије и специјалних једница попут РАИД су на улицама и оклопним возилима, хаос не прстаје, неке полицијске станице су опљачкане (узето оружје) и запаљене, а маса полако преузима улице.

Ово је више него био довољан повод да се подсетимо на једно писмо које је упутило актуелном председнику Француске Еманеулу Макрону група од 25 генерала и то још у априлу 2021. непосредно пред утакмицу за други мандат за председника Француске. Када се чита то писмо сада због кога је велики број високих официра смењен и оптужен за кокетирање са десницом испоставља се да су били у праву.

Наиме, све оно што се тренутно дешава на улицама француских, а судећи по вестима протести се шире и на суседну Белгију је описано у том писму.

Сада већ бивиших 25 официра француске армије написало је писмо председнику Емануелу Макрону уочи његове изборне трке за други мандат да се држава налази на ивици грађанског рата и да је препуштена исламизму. Укупно су била два писам и оба су осванула у десничарком часопису „Valeurs Actuelles“. Разлика између оба писма је било у томе што су прво потписали генерали и пуковници француске армије, а друго у идентичном тону било је анонимно и отворена опција да свако може да потпише петицију да се слаже са тим писмом.

Аутори писма су себе описали као активне француске војнике, који припадају млађој генерацији која је видела стварну борбу током протеклих година.
„Ми смо оно што су новине назвале„ генерацијом ватре “. Мушкарци и жене, активни војници, свих војски и свих видова, свих мишљења, сви волимо своју земљу. То су наши једини захтеви. И иако се по закону не можемо говорити јавно подједнако је немогуц́е да ц́утимо “, наводи се у писму.

Шта је писало у писму


У писму се председник Макрон оптужује се за „уступке“ исламизму на француском тлу, док је војска земље пролила крв за борбу против ње у „Авганистану, Малију, Централноафричкој Републици или негде другде“.

Аутори су такође наговестили да су барем неки од њих учествовали у домаћој операцији „Sentinelle“, која је покренута након разорних терористичких напада на сатирчни лист Шарли Ебдо 2015. године, и били су сведоци да су одређене етно-верске заједнице у Француској потпуно одвојене од остатка земље.

„За такве заједнице „Француска не значи ништа друго него предмет сарказма, презира или чак мржње. Као и претходно писмо, и ово ново упозорава републичке власти на предстојећи „грађански рат“, при чему је у питању само постојање Француске.
„Још једном се у Француској спрема грађански рат и ви то савршено добро знате“, наводило се у писму високих официра француске војске.

„За такве заједнице „Француска не значи ништа друго него предмет сарказма, презира или чак мржње“. ош једном се у Француској спрема грађански рат и ви то савршено добро знате Не говоримо о продужењу вашег мандата или освајању другог. Говоримо о опстанку наше земље, опстанку ваше земље. Француска је у опасности. Неколико смртних опасности јој прети. Чак и у пензији, остајемо војници Француске и не можемо у садашњим околностима остати равнодушни према судбини наше лепе земље. Дезинтеграцију земље чине исламске хорде из предграђа, које одвајају велике делове нације и претварају их у територију подложну догмама супротним нашем уставу“, каже се у писму испод кога се када је по други пут било објављено свој потписи ставило више од 1000 официра и подофицира.

Да још ствар буде гора тајминг који је изабран 2021 када је писмо освануло у кабнинету Емануел Макрона било је 60 година од пропалог војног пуча против председника Пете републике генерала Шарл де Гола. Побуну је покренула тајна организација ОАС заједно са 1. падобранским пуком Легије странаца, који је био размештен у Алжиру. Пуч је пропао, а цео запад заборавио је су светлу московских дешавања ову епизоду која је потресла Француску и западну Европу.