ОВО ЈЕ КХОРОМШАР НОВА ИРАНСКА БАЛИСТИЧКА РАКЕТА: Има домет 3.500 км ибојеву главу тешку тону и по! ВИДЕО

Фото: принтскрин твитер

Исламска република Иран саопштила је у четвртак рано ујутро 25. маја 2023. године да је тестирана нова балистичка ракета средњег домета Khorramshahr-4, како је саопштено нови прецизно вођени балистички пројектил максималног домета 3.500 километара.

Фото: принтскрин твитер

Лансирању нове ракете присуствовали су министар одбране бригадни генерал Моһаммад Реза Ахтиани. Ракетама која је лансирана добила је име по граду Khorramshahr на југозападу Ирана који је ослобођен на данашњи дан пре 41 годину од ирачких јединица које су га држале од почетка ирачко-иранског рата.

Оно што је интерсантно појављују се различити подаци о овој балистичкој ракети. Званични ирански војни тврде да ракета има максимални домет 2.000 км и бојеву главу тежине 1.500 кг. Како је званично саопштено ракета има већи домет, напредни систем навођења и побољшане маневарске карактеристике.

Ирански медији наводе и следеће да горе поборојане модификације омогућава ракети да контролише и прилагођава своју путању лета кад изађе ван земљине атмосфере, и деактивира свој систем навођења приликом поновног уласка. Иранци тврде да је ракета имуна на електронско ометање, као и да комплетан систем управљања напредан.

Такође ракета Khorramshahr-4 се може похвалити кратким временом припреме и лансирања. За ракету се користи нова врста ракетног горива, па нема потребе за додатним убризгавањем током лета, што чини време припреме из хоризонталне фазе у вертикалну за мање од 12 минута.

Фото: принтскрин твитер

Иранци наводе да ракета, односно бојева глава удара у земљу брзином од 280 метара у секунди. Таква брзина спречава да непријатењски ПВО системи оборе пројектил. Брзина ракете приликом лансиранја је 16 маха ван атмосфере и 8 унутар атмосфере.

С друге стране ирански војни аналитичар Бабак Тагхаве наводи да ова ракета има бојеву главу тежине 500 кг и максимални домет 3.500.

Он додаје да је током тестирања нове балистичке ракете средњег домета постављена бојева глава тежине 1.500 кг која је погодила мету која се од места лансирања налазила на удаљености од 2.000 км.