ОВАКО ИЗГЛЕДА ЗАВРШНИ ИСПИТ ЗА ВОЗАЧЕ МЕХАНИЧАРЕ МОБИЛНИХ БАЛИСТИЧКИХ ЛАНСЕРА РАКЕТА ЈАРС! ВИДЕО

Фото: Принтскрин Твитер

У школи техничара Ракетних стратешких снага на полигону Капустин Јар одржана је матура возача-механичара за ПГРК Јарс.

161. школа техничара Стратешких ракетних снага, која се налази на територији 4. државног централног међуспецифичног полигона Капустин Јар у Астраханској области, била је домаћин наредне матуре заставника – возача аутономних лансера за повезивање мобилних копнених ракетних система.

Завршни испити обухватали су полагање теоријског испита и контролне вежбе на посебном коловозу: вожња ограниченим путевима, савладавање вештачких и природних препрека. Главни критеријуми током испитивања били су познавање техничких карактеристика комплекса, њихово одржавање, брзина и тачност вожње.

Уз развијену образовну и материјалну базу учионица, за практичну наставу вожње у школи постоји тркачка стаза опремљена посебним елементима за извођење вежби и савременим 3-Д симулаторима вожње за обуку возача вишеосовинских шасија на точковима.

На свечаној церемонији, свршеним студентима Техничке школе Ракетних стратешких снага уручене су дипломе о стеченом средњем техничком образовању и додељен им је чин заставника.

„Данас завршавате једину образовну установу у земљи која обучава возаче мобилних копнених ракетних система „Јарс“, стекли вештине које су тако неопходне Ракетним снагама стратешког планирања. Ваша специјалност је тражена међу војницима, а начин на који примените своје вештине зависи од одбрамбених способности наше земље“, рекао је Капустин Јар, шеф полигона.

Кадети школе техничара Ракетних стратешких снага обучавају се у трајању од 2 године и 10 месеци на специјалностима „Одржавање и поправка моторних возила“ и „Одржавање и поправка мотора, система и агрегата возила“.

Интерконтинентална балистича ракета типа Јарс

У питању је тростепена интерконтинентална балистичка ракета на чврсто гориво и настала је као усавршавање балистичке ракете Топољ М РТ 2ПМ2. Ракета носи ознаку РС-24 Јарс.

У оперативној употреби руске војске је од 2011. године Ракета се лансира методом хладног лансирања. Бојеву главу чине четири нуклеарне бојеве главе јачине од 150 до 500 кТ.

Систем за навигацију чине инерцијални систем и ГЛОНАСС систем за сателиско позиционирање.

Ракета је запаокована у контејнер и смештена на шасију тешког теретног возила МЗКТ-79221.

Осим мобилне постоји и верзија смештена у ракетним силосима.

До сад је произведено 60 примерака ових ракета.

Ракете иначе имају домет 10.500 км, дужине су 23 м, ширине 1,8 м, а максимална маса ракете је 49.000 кг