НОВИ СУМЊИВИ БАЛОН УОЧЕН ИЗНАД САД: ВОЈСКА ПОСЛАЛА БОРБЕНЕ АВИОНЕ! У ТОКУ ПРАЋЕЊЕ

Shutterstock/Broadcast Media

Званичници САД саопштили су да прате непознати аеростат који је уочен на сверозападној обали. Бало који је идентичан оном кинеско од пре годину дана креће се на великој висини.

.Војни авиони су уочили балон и утврдили да не представља претњу, али његово порекло и намена су још увек непознати, рекли су амерички званичници за мрежу CBS News.

Извори упознати са овим питањем, који су говорили под условом анонимности, рекли су да је балон у петак летео према на истоку. Раније током дана, један званичник је рекао да је балон био изнад Колорада. Његово присуство је изазвало довољно забринутости да је војска послала авионе да га истраже.

Развој догађаја долази годину дана након што су тензије између САД и Кине порасле након што је кинески балон са софистицираном шпијунском опремом летео изнад континенталног дела САД неколико дана.

Кинеско министарство спољних послова је тврдило да је балон требало да прикупља временске податке и да је „далеко скренуо са планираног курса“ због јаког ветра. Америчка војска га је на крају оборила код обале Јужне Каролине 4. фебруара 2023. и извукла олупину.

Шпијунски балон постао је политичка главобоља за председника Бајдена, који се суочио са критикама републиканаца због његове одлуке да му дозволи да прелази преко САД скоро недељу дана пре него што је наредио да се оборе.

Иако је Пентагон на крају закључио да балон није преносио информације назад у Кину, његово присуство је ставило америчку војску у стање високе приправности за друге објекте у америчком ваздушном простору. Борбени авиони оборили су неколико неидентификованих објеката изнад САД и Канаде током наредних недеља.