НОВА ТАКТИКА РУСКЕ АВИЈАЦИЈЕ И ПВО: ЛЕТЕЋИ АВАКС НАВОДИ С-400!

Фото: Министарство одбране Србије

Британски обавештајци објавили су анализу у којој тврде да иза недавног обарања чак 12 украјинских авиона стоји нова тактика руске авијације и Противваздушне одбране у којој се користе летеће радарске станице Бериев А-50У који се користе као уређаји за рано откривање и системи за навођење ракета, система С-400 “.

Крајем октобра 2023 , руски министар одбране Сергеј Шојгу најавио је заједнички рад система летеће радарске станице А-50У и ПВО система С-400, који је омогућио откривање и обарање 24 украјинске летелице Су-27, МИГ-29, СУ-24.

Наводно западне обавештајне службе уочиле ову руску тактику и координацију између руског А-50 и ПВО система С400.

Извештај британске обавештајне службе од 17. новембра 2023. указује да Русија уводи А-50 у нову оперативну улогу над Украјином.

У питању је модификовани А-50У који се сада користи за откривање и обележавање летећих циљева ( авиона и крстарећих ракета) за С-400, чиме се побољшава ефикасност земаљских система противваздушне одбране.

Иако је традиционално А-50 координисао рад борбених авиона ( МИГ -31, СУ-30СМ, СУ-27) у својој новој улози повећава ефикасност копнене ПВО, користећи своје могућности.

Летећи на великим висинама, летећа радарска станица А-50 може да открије непријатељске авионе на већем домету од земаљског радара.

Нова стратегија није без ризика тврде британски обавештајци.

Распоређивање А-50У Мainstai (НАТО ознака А-50) ближе линији фронта указује на спремност Русије да преузме веће ризике зарад ефикасности своје мреже противваздушне одбране, што би могло да угрози А-50 од напредних противваздушних система и борбених авиона, украјинскег РВ и ПВО тврде британске обавештајне службе.