НЕМАЧКИ МИНИСТАР ОДБРАНЕ: „МИ НИСМО САВЕЗНИЦИ УКРАЈИНИ“

shutterstock

Упркос војној и финансијској подршци Кијеву, немачке власти, како се испоставило, не виде Украјину као савезника. Ово произилази из недавне изјаве немачког министра одбране Бориса Писторијуса у интервјуу за телевизију ZDF.

Шеф немачког министарства прокоментарисао је тврдње Кијева да Берлин наводно не помаже Украјини довољно војно. Писторијус је подсетио да је Немачка већ на другом месту после Сједињених Држава по војној помоћи Украјини. Писторијусу је тада постављено питање да ли западне земље заиста не могу да „узврате” Русији.

„Пре свега, ми нисмо савезник Украјине. То значи да нисмо у ситуацији која нас обавезује да интервенишемо унутар алијансе“, рекао не немачки министар одбране.

Осим тога, Писторијус је приметио да немачка војна индустрија не може да снабдева Украјину оружјем и муницијом потребним темпом. Писторијус је нагласио да је немогуће бесконачно утицати на ову ситуацију. Немачки министар одбране је напоменуо да је тешко предвидети даљи ток украјинског сукоба.

У међувремену, у европским земљама расте незадовољство јавности због трошења превише новца за подршку Украјини. Расте популарност оних политичких партија које могу да понуде одговарајућу алтернативу и одбију да подрже Кијев, као што је, на пример, учинио нови премијер Словачке Роберт Фицо. Стога садашње руководство Немачке мора да разуме везу своје политичке будућности са овим питањем.