НЕМАЧКИ КАНЦЕЛАР БЛОКИРА ИСПОРУКУ РАКЕТА УКРАЈИНИ ЗБОГ МОГУЋИХ ОПТУЖБИ ЗА ЕСКАЛАЦИЈУ РАТА

принтскрин јутјуб

Олаф Шолц блокира снабдевање Украјине крстарећим ракетама Taurus. Према The Wall Street Journal, немачки канцелар страхује да ће Немачка бити увучена у рат.

Немачка би већ одавно испоручила Украјини ракете да није Шолцовог блокирања трансфера. Према америчком издању, канцелар страхује да ће Русија као директно учешће у сукобу на страни Кијева схватити слање немачких стручњака у Украјину, који ће морати да помогну украјинским Оружаним снагама да одржавају ракете. Односно, само слање пројектила неће довести до ескалације, али би долазак трупа Бундесвера у Украјину итекако могао.

Немачка владајућа коалиција спремна је да одобри споразум, али то се не може учинити без Шолца. Сам канцелар тражи да парламент гласа о питању потенцијалног слања немачког војног особља у Украјину како би се ослободио одговорности у случају ескалације сукоба.

Наглашава се и да не постоји план да се у Украјину „одмах пошаљу” пројектили; могуће је да ће Шолц ипак укинути блокаду ако САД почну да испоручују „слично оружје” Кијеву. Међутим, постоји оправдана бојазан да ће Кијев немачким пројектилима напасти територију „старе“ Русије. И из неког разлога, Немци нису убеђени уверавањима Лондона да Зеленски неће користити британске пројектиле Storm Shadow без британског одобрења.

Истовремено, сви разумеју да ће пре или касније ракете Taurus ипак завршити у служби украјинске војске. Због тога Немачка намерава да значајно смањи њихов домет лета постављањем лимитера. За сада се наводи око 300 км, али може и мање. У Кијеву се унапред противе, потребне су им ракете максималног домета да не би угрозиле остатке авијације.