БЕСПИЛОТНА ЛЕТЕЛИЦА XQ-67A НОВА РЕВОЛУЦИЈА У АМЕРИЧКОЈ АВИЈАЦИЈИ! ЛЕТ УЗ ПОМОЋ ВЕШТАЧКЕ ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ! ВИДЕО

XQ-67A је конструисана да буде очи и уши Ваздухопловних снага, прикупљајући кључне информације у ситуацијама које би могле бити превише опасне за људске пилоте

Америчко ратно ваздухопловство развија беспилотну летелицу тачније компанија General Atomics XQ-67A која размишља, лети и борбено делује сама, односно уз помоћ вештачке интелигенције. У ствари САД се налазе пред револуцијом када ће борбене авионе почети мењати са овим беспилотним летелицама којима ће управљати вештачка интелигенција.

Производња ће бити стандардизована и јефтинија него до сад.

Заправо бесилотна летелица XQ-67A уводи нову област ваздушног ратовања.

XQ-67A полетела је једног сунчаног калифорнијског дана у фебруару 2024. године. XQ-67A винула се у небо по први пут, дајући нам увид у будућност борбе из ваздуха и извиђања.

Како се наводи ова летелица је препуна најсавременије технологије која јој омогућава да лети без људског пилота у њему. Уместо тога, може се контролисати на даљину или чак летети самостално, доносећи одлуке на основу свог програмирања и података које прикупља.

XQ-67A је конструисана да буде очи и уши Ваздухопловних снага, прикупљајући кључне информације у ситуацијама које би могле бити превише опасне за људске пилоте.

Беспилотна летелица XQ-67A настала је заправо на напуштеном пројекту XQ-58A Valkyrie. Ова породица беспилотних летелица редставља промену у војном размишљању. Уместо да се ослања само на скупе авионе са посадом, ваздухопловство се креће ка мешавини летелица са посадом и без посаде која раде заједно. То је концепт који зову „Loyal Wingman,”, где ови аутономни дронови подржавају и штите људске пилоте у ваздуху.

Уз беспилотне летелице као што је XQ-67A, Ваздухопловство може прикупљати обавештајне податке, вршити надзор и потенцијално се чак укључити у борбу без директног угрожавања пилота. Не ради се само о смањењу ризика по људски живот; ради се о проширењу могућности.

Ови дронови могу да лете дуже мисије без ограничења људске издржљивости. Могу се без оклевања послати у опасна или контаминирана подручја. И што је можда најважније, они могу доносити одлуке у делићу секунде на основу података и алгоритама, потенцијално реагујући брже него што би то могао људски пилот.

XQ-67A представља кључни моменат у војном ваздухопловству. Небо сутрашњице биће испуњено авионима који сами размишљају.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *