ТОС-3 ДРАКОН У ОПЕРАТИВНОЈ УПОТРЕБИ РУСКЕ ВОЈСКЕ: Нови термобарични лансер стигао!

Андреј Млакар

ТОС-3 “Змај” има лансер са 15 ракета повећаног домета за које је сад утврђено да износи 25-30 км

О њему се причало почетком априла да ће изаћи директно из фабрике „Омсктрансмаш”и да се ради о новом вишецевном ракетном лансеру који испаљује термобаричне ракете под називом ТОС-3 “Дракон” (змај на руском језику) који ће бити директни наследник прослављених ракетних система исте конфигурације ТОС-1 Буратино, ТОС-1А “Солценпјок” и ТОС-2 “Тосочка” заснована на камионској шасији камиона марке УРАЛ.

Тада се говорило да руска војска заправо добија унапређени систем термобаричних ракета ТОС-3 ” који би са новим лансером требао да реши ограничени домет ТОС-1А “Солценпјок” чији домет како је пракса показала креће од 6 до 10 километара. Потреба да се буде ближе циљу повећала је ризик од напада украјинских беспилотних летелица и смањује ефикасност “Солценпјока”.

У међувремену појавио се ТОС-2 “Тосочка”.

Руско Министарство одбране је у октобру 2023 године приказало снимак “Тосочке” у акцији на фронту. Овај моћни руски термобарични ракетни бацач има домет до 15 км (према неким изворима и до 24 км). Термобарично пуњење је врста експлозива који користи кисеоник из околног ваздуха. Употреба таквих бојевих глава ствара експлозивни талас који траје знатно дуже од класичног кондезованог експлозива.

Термобаричне бојеве главе ТБСМ3 карактерише увећана разорна моћ и повећана прецизност . Систем за управљање ватром је аутоматизован. За разлику од свог претходника који се налази на тенковској шасији “Тосочка” као основну платформу користи камион 6х6 УРАЛ увећане носивости и проходности.

На возилу се налази кран манипулатор који врши пуњење лансера ракетама Тосочки није потребно посебно транспортно-претоварно возило .Поред тога на Тосочки је монтиран систем активне електорнске заштите, који је ефикасан против високопрецизних типова наоружања.

ТОС-2 је први пут приказан током војних вежби Кавказ 2020. Ново оруђе успешно је испробано на полигону Капустин Јар у Астраханској области, а први системи су испоручени руској војсци 2023. године.

Прва верзија ТОС-1 Буратино појавила се крајем 1980-тих година 20 века. Пинокио је испаљивао ракете калибра 220 мм из лансера који је имао 30 цеви. Почетком 21 века појавила побољшана верзија ТОС-1А “Солценпјок” где је број цеви на лансеру смањен са 30 на 24 цеви. Тосочка шаље ракете са термобаричним пуњењем из лансера са 18 цеви.

Нови ТОС-3 “Змај” требало би да има лансер са 15 ракета повећаног домета за које је сад утврђено да износи 25-30 км.

ТОС-1А “Солценпјок” тежак је 46 тона када је опремљен пакетом од 24 ракете. инжењери би имали за циљ да смање тежину возила на 40 до 42 тоне са чиме би се повећала његова брзина и управљивост.

Претпоставља се да ће ТОС-3 Дракон бити монтиран на шасију тенкова Т-72 или Т-80. Руска војска и даље интензивно користи системе “Солценпјок” дуж целе линије форнта у Украјини.

На друштвеним мрежама појавила се прва фотографија ТОС-3 “Дракон” на шасији тенка највероватније Т-90, мада се не искључује и Т-72. Као што је видљиво на сликама лансер је продужен у односу на верзију ТОС-1А и ТОС-2 и 15-естоцевни је, а на шасији налази се и репеткасти оклоп популарни “кавез” за спречавање напада дронова-камиказа. Гусеничар има реактивни оклоп “релекит” постављен на чело тенка и на боковима.

Иначе индустријски директор Државне корпорације Ростек рекао је почетком априла :

“Нови систем тешког бацача пламена ТОС-3 на гусеничарима биће опремљен новим лансером. Ово ће омогућити повећање домета ватре и коришћење нове муниције. Први прототип возила је већ направљен”.

Иначе слика првог ТОС-3 виђен је на свечаности посвећеној 45. годишњици формирања 1. гардијске мобилне бригаде АБХО, која је одржана у селу Шихањи-2.

Један коментар на “ТОС-3 ДРАКОН У ОПЕРАТИВНОЈ УПОТРЕБИ РУСКЕ ВОЈСКЕ: Нови термобарични лансер стигао!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *