АМЕРИЧКА ВОЈСКА ПРЕДСТАВИЛА НАЈНОВИЈУ КОНФИГУРАЦИЈУ ХЕЛИКОПТЕРА АХ-64Е АПАЧ

Америчка војска је најавила следећу конфигурацију јуришног хеликоптера АХ-64Е Апач, верзију 6.5, како би побољшала његову способност опстанка у рату.

Надоградње су усклађене са напорима војске да успостави заједничку основну линију софтвера за ваздухопловство у флоти модела Апач Е.

„Веома смо узбуђени због текућег развоја софтвера В 6.5 (V6.5) јер он утабава пут за модернизацију Апача, укључујући интеграцију “ITEP мотора (Improved Turbine Engine Program, Програм побољшаног турбинског мотора)”, навео је менаџер програма Апач америчке војске пуковник Џеј Махер (Jay Maher).

Додатна побољшања верзије 6.5 укључују надоградње у сагледавању реалне ситуације, побољшању заштите, бољој опреми за комуникацију и навигацију.

Надограђени Апач, такође ће имати интерфејс отвореног система за брзо убацивање нових технологија и будућих ажурирања.

Штавише, хардверска уметања верзије 6.5 подржаће посебан радни налог за модификацију како би се све верзије 4 и 6 серије Апач Е надоградиле на најновију конфигурацију.

Верзија 6.5 већ је испунила све захтеве у погледу спремности система и прелиминарног дизајна америчке војске. Летни тестови за нову верзију очекује се касније ове године.

Програм развоја верзије 6.5 завршиће се 2025. године, после чега ће уследити фаза примене 2026. године.

Даљи тестови одржаће се 2025. године, како би се проценила компатибилност софтверских и хардверских надоградњи хеликоптера са побољшаним турбинским мотором (ITEP ).

„Радујемо се што ћемо интегрисати овај способнији мотор у АХ-64Е и извршити неопходна тестирања како бисмо једног дана могли ово да дамо у руке нашим борцима,“ рекла је Кејти Вајт (Katie White), помоћница менаџера пројекта за ITE.

„Тим за интеграцију Апач ITE урадио је огроман посао сарађујући са В 6.5 тимом, пројектном канцеларијом за турбинске моторе, Боингом, Џенерал Илектриком и другим заинтересованим странама, како би омогућио успешне интеграцијске и квалификационе активности.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *