НЕМАЧКА ПОЈАЧАВА ваздухопловне СНАГЕ! Наручено још 20 БОРБЕНИХ АВИОНА EUROFIGHTER!

Немачка влада ће купити још 20 борбених авиона Eurofighter поред 38 већ наручених, са циљем јачања одбрамбене способности земље и подршке ваздухопловној индустрији, најавио је канцелар Олаф Шолц.

Он је то објавио у среду, првог дана Берлинског аеромитинга, где су главни немачки произвођачи желели да покажу како додатна средства за одбрану, потакнута ратом Русије против Украјине, ревитализују индустрију.

Нови авиони Eurofighter, који ће коштати око 2 милијарде евра (2,2 милијарде долара), помоћи ће произвођачу Airbus да континуирано одржава производну линију, рекао је Шолц.

Shutterstock/A Periam Photography© Shutterstock/A Periam Photography

Шолц је такође најавио додатне “перспективе” за будући извоз авиона, који се производе заједно са Уједињеним Краљевством, Италијом и Шпанијом, што је неки у индустрији протумачили као могућу нову велику наруџбину.

Поред четири главне земље, авионе Eurofighter користе и ваздушне снаге Аустрије, Саудијске Арабије, Омана, Кувајта и Катара. Извоз у неке земље Блиског истока са упитним људским правима повремено изазива политичке сукобе и трења са европским копродуцентима који су мање осетљиви на та питања.

Немачка је најновија политика према Саудијској Арабији да ће монархија моћи купити више апарата Eurofighter преко Британије као продавца.

Airbus тренутно ради на серији од 38 Eurofighter конфигурације Quadriga, вредних готово 6 милијарди долара. Последњи од тих авиона би требало да буде испоручен до 2030. године.

Истовремено, Немачка ради на развоју авиона следеће генерације у оквиру француско-немачко-шпанског програма Future Combat Air System (FCAS). Циљ је да тај авион буде спреман до 2040. године, иако ће тај датум извесно бити одложен.

Како би се осигурали против додатних кашњења или неуспеха програма, немачки и француски званичници постепено унапређују своје постојеће флоте – Eurofighter у Немачкој и Rafale у Француској – са новим способностима, иако су лидери рекли да нема алтернативе за FCAS.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *