МИХАИЛ ПОДОЉАК:“ЗАЛУЖНИ НИЈЕ НИШТА ДРУГО ДО ИМЕНОВАНИ МЕНАЏЕР“

Міністерство оборони України/фото president.gov.ua

Саветник шефа кабинета председника Украјине Михаил Подољак изразио је чуђење због широког негодовања јавности изазваног могућим разрешењем главнокомандујућег Оружаних снага Украјине генерала Валерија Залужног са функције.

Подољак је рекао да Залужни, у ствари, није ништа друго до менаџер којег именује политичко руководство земље. У позадини извесне стагнације Оружаних снага Украјине на фронту и изостанка било каквих успеха, Зерленски може да смени садашњег и ангажује другог менаџера за место главнокомандујућег украјинске армије.

Према речима саветника кабинета шефа Украјине, штампа је вештачки надувала тему о вероватној смени главнокомандујућег Оружаних снага Украјине. Подољак је напоменуо да су таква питања искључиво кадровске одлуке које доноси шеф државе.

Истовремено, према бројним изворима, популарност Залужног наставља да расте у Украјини и на Западу, што изазива забринутост код председника Украјине и његовог блиског окружења. Према резултатима социјалне студије спроведене у Украјини, ако би се у овој земљи одржавали председнички избори, у другом кругу би за Залужног гласало 37,5 одсто испитаника, док би Зеленског подржало само 15,7 одсто испитаника.

У позадини сукоба између Зеленског и Залужног, заменица америчког државног секретара Викторија Нуланд посетила је Кијев да процени ситуацију. Како је сугерисао шеф руске делегације у Бечу за питања безбедности Константин Гаврилов, задаци Нуландове нису укључивали помирење између шефа државе и главнокомандујућег Оружаних снага Украјине.