ЛЕОПАРД А6 НА ПОЉИМА УКРАЈИНЕ: Како је једна од три најбоље модернизације тенка на Западу доживела дебакл на пољима Украјине

Фото: Принтскрин Телеграм

Од тенка Леопард 2 А6 који се сматрао једном од најбољих модернизација овог тенка који се с правом сматрао европским пошто га у свом наоружању имају: Холандија, Швајцарска, Шведска, Португал, Шпанија, Норвешка, Финска, Грчка, Немачка, Аустрија, Мађарска, Пољска, и Украјина а своје примерке добиће и Словачка и Чехословачка, док се према америчким тенковима углавном окренули Румунија и Пољска. Изван Европе корисници тенкова Леопард су Канада, Сингапур, Катар, Чиле и Турска која је пола европска, а пола азијска држава

У Украјини су стигле верзије Леопард 2А4 и А6 а испоручена ће бити и шведска верзија А5.

Тенк се сматрао једним од најбољих овенчан ореолом медијске славе, као нешто најбоље које ће збирсати руске тенкове фамилије Т-72Б3М, Т-80БВМ и Т-90М.

Први тенковски сукоб у Европи где су учестововали тенкови типа Леопард догодио се у пољима Запорожја 8. јуна 2023. али несрећено јер слике уништених, спаљених или остављених тенкова су обишле свет.

Мимови, ГиФ-ови преплавили су интерент о уништеним тенковима, са западне стране шок и неверица, а са руске радост и весеље.

Овде ћемо укратко представити управо уништену модификацију тенка Леопард 2А6.

Леопард А6

Леопард 2 А6 је стандардна верзија тенка Леопард 2 коме је повећана ватрена моћ и модернизовани одређени системи који тенку побољшавају борбене могућности и повећавају ефикасност борбеног деловања и тиме смањују оптерећење посаде. Зато стручњаци верзију А6 која је почела да се производи 2001. године сматрају да спада у три најбоље модернизације тенка на свету.

Тенк има нови топ РХ 120 мм Л/55 који омогућава већу енергију барутних гасова од 7.000 бара, већу брзину пројектила 1750м/с и већу ефикасност гађања на даљинама до 3.5 км кад тенк стоји и 2,5 км док је тенк у покрету. Животни век тенковске цеви износи 700 испаљених тенковских граната.

Пробојност нових пројектила је већа за 30 посто АПФСДС-Т ДМ53 пробије хомогени челични оклоп дебљине 700-740 мм на даљини од 2 км. Гранате ДМ53-А и ДМ 63 ЛКЕ са барутним пуњењем независно од спољне температуре се могу користити у температурним распонима од -46 до +63 степена целзијусова. Кумулативна граната ДМ 12А2 је намењена уништавању оклопних циљева на даљинама од 3,5 км. Граната је пуњена деловима челика и тешких метала.

Систем за управљање ватром састоји се од нове осматрачке справе ЕФЕС -18 и помоћне ФЕРО З-18, командирове ПЕРИ-Р17А2-свој-туђи, ласерски даљиномер да филтером за заштиту очију нишанџије, термални ноћни канал за даљине до 2 км, систем за ласерско означавање ЛИРД.

Чланови посаде тенка имају екране који приказују све битне информације за функционисање тенка. Тенк има уграђен и ТИУС систем за контролу информација у који се сливају сви подаци потребни посади за деловање у реалном времену. На екрану комуникацијско-информационог система приказује се и дигитална карта ратишта.

Пасивна заштита тенка идентична је оној на верзији А 5, а у склопу те заштите уграђен је ефикаснији систем за проветравање мотора за смањење ИЦ одраза тенка. Маскирна боја олакшава кмауфлажу, а резервоар за гориво обложен је са посбеном масом. Тенк је задржао одличне маневарске особине захваљујући побољшању на тенковском мотору.

Верзија А6 постоји у две подверзије 2А6ЕX извозна и 2А6 са противминском заштитом због које му је стандардна маса повећана за 2 тоне. Због повечања масе тенк је доио нови моторо МБ 873-Ка501 јалине 1320кW или 1.800 коњских снага.